Dobra vijest je da neke od najegzotičnijih i jedinstvenih međunarodnih lokacija ponekad mogu biti i cjenovno najpristupačnije.

U nastavku vam donosimo pet destinacija u kojima će vam budžet od 10 eura dnevno osigurati jako puno.

 1. Kambodža

Posjet ovom dragulju jugoistočne Azije toliko je isplativ i svi koji su bili tamo mogu ovo potvrditi. "Kambodža je zemlja kreveta u spavaonicama od dva eura po noći, pive od 50 centi i jeftine hrane", barem tako tvrdi HostelBookers. Čak i nakon što uzmete u obzir troškove kao što je ulaz u Angkor Wat, ovdje bi bilo teško potrošiti više od 20 eura dnevno.

Spavate li u hostelima, pet eura po noćenju će vam omogućiti smještaj u pansionu, a često takvi pansioni imaju i dodatne sadržaje kojih se ne bi posramili ni pojedini hoteli na zapadu. Street food je jeftin i dostupan na svakom uglu, a obroci već od jednog eura ovdje su stvarnost. Mnogi turisti bi rekli da je ovdje jeftinije jesti u restoranu nego kuhati kod kuće.

Kambodža Kambodža (Foto: Shutterstock)

2. Laos

Laos je još jedno mjesto u jugoistočnoj Aziji gdje se smještaj može pronaći za manje od 10 eura, a hrana i piće za samo euro ili dva. Laos je mjesto gdje dobivate najviše za svoj novac. Kada dođete u novi grad, saznajte gdje bi ostali putnici s ruksakom mogli odsjesti - ili gdje bi lokalci preporučili backpackerima da potraže svoj smještaj.

Naći ćete neke sjajne pansione za bezobrazno jeftino i vrlo vjerojatno, ugodno iskustvo. Jedite tamo gdje vidite da lokalno stanovništvo jede. Sigurno ćete proći jeftino, a hrana će biti ukusna. Imajte na umu da su ove azijske države siromašne zemlje, tako da nećete pronaći zapadnjačka jela po niskim cijenama, no možda ćete naići na rižu i piletinu za povoljne novce ako se pronađete na pravom mjestu.

Laos Laos (Foto: Shutterstock)

3. Jamajka

Lokalna kupnja može povećati vaš proračun i kupujete li u manjim dućanima mogli bi ste kupiti puno više nego u velikim supermarketima. Pet do 10 eura dnevno je optimalan budžet po osobi za jelo, a vrlo lako ćete pronaći i smještaj za manje od 10 eura na dan. Najlakši način je jednostavno se smjestiti tamo gdje je hrana, a svoj smještaj nemojte tražiti putem online kanala, već po dolasku kod lokalaca. Odaberite smještaj na mjestu gdje možete kupovati svježe voće i povrće na lokalnoj tržnici za pripremu kod kuće. Lokalno voće i povrće je u sezoni izuzetno jeftino.

Jamajka Jamajka (Foto: Shutterstock)

4. Nikaragva

Jeftiniji, ali jednako uzbudljivi susjed Kostarike u Srednjoj Americi je Nikaragva. Kreveti u dijeljenoj spavaonici mogu se dobiti za manje od 10 eura, ulična hrana dostupna je za samo nekoliko eura, a možete pješačiti gotovo svugdje, baš kao i uživati na plaži ili naučiti surfati bez da do kraja potrošite budžet. Savjetujemo vam da se upoznate s lokalnim stanovništvom koje je na glasu kao jako gostoljubivo, i uz njihovu pomoć sa savjetima, 10 eura dnevno će vam biti dovoljno za dobar odmor u ovoj državi.

Nikaragva Nikaragva (Foto: Shutterstock)

5. Bali

Smješten između Indijskog i Tihog oceana te Azije i Australije, indonezijski otok Bali još je jedno izvrsno, egzotično mjesto koje se može posjetiti pristupačno. Na Baliju bi čak moglo biti i teško potrošiti više od 20 eura dnevno osim baš ako ne trošite puno na luksuzne smještaje i restorane. Iznajmite svoj smještaj uz plažu već od 10 eura po noći, a o kuhanju zaboravite jer ovdje možete dobiti obrok za 1,5 do tri eura po osobi.

Bali Bali (Foto: Shutterstock)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju