Mnogima je problem odabrati savršenu lokaciju. Roditelji s djecom traže nešto mirnija mjesta, a mladi traže mjesta na kojima se mogu dobro zabaviti. Bez obzira na osobne preferencije, jedna stvar nam je svima važna - napraviti savršenu ljetnu fotku koja će zauvijek sačuvati trenutak vremena i uljepšati naš profil na Instagramu.

Hrvatska iz godine u godinu postaje sve popularnije turističko odredište. Naš predivni Jadran privlači ljude iz cijeloga svijeta, ali Hrvatska nije samo Jadran. Plitvice, Papuk, okolica Zagreba samo su neke od lokacija koje oduzimaju dah.

Kako bi nam pomogao u odabiru savršene ljetne lokacije, Getbybus je sastavio popis 50 najpopularnijih lokacija za Instagram u Hrvatskoj. Spakirajte kofere, naoštrite kamere i uživajte u životopisnim krajolicima i impresivnim znamenitostima Lijepe Naše koje su stvorene za dobre fotografije.

U nastavku pročitajte top 10 lokacija za Instagram u Hrvatskoj, prema spominjanjima na Instagramu.

1. Nacionalni park Plitvička Jezera

Najposjećeniji je nacionalni park u Hrvatskoj i jedno od najposjećenijih mjesta u ovom dijelu Europe. Ovo bajkovito mjesto sačinjava 16 jezera te mnoštvo slapova, od kojih je najveći Veliki Slap sa svojih 78 metara visine. Nadalje, iznimno prirodno bogatstvo i ljepotu ovog područja prepoznao je i UNESCO, tako da se od 1979. Plitvice nalaze na popisu svjetske prirodne baštine.

Plitvice Plitvice (Foto: Shutterstock)

2. Nacionalni park Krka

Ovo je jedan od najposjećenijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Proteže se uz rijeku Krku, a najveća atrakcija je Skradinski buk uz koji se nalazi predivna šetnica. Uz to, u NP Krka nalazi se i najstarija hidroelektrana u Europi, HE Jaruga. S obzirom na to da popularnost parka raste iz godine u godinu, ljeti su gužve neizbježne. Međutim, park je predivan tijekom svih godišnjih doba, a posebno je očaravajući ujesen, kada priroda mijenja svoje boje.

Krka Krka (Foto: Shutterstock)

3. Plaža Zrće

Zrće je najpoznatija plaža za party u Hrvatskoj. Nalazi se na otoku Pagu i ponosna je nositeljica Plave zastave. Nadalje, ova šljunčana plaža može primiti i nekoliko tisuća partijanera, a za dobar provod zaslužni su brojni klubovi kao što su Papaya, Kalypso i Aquarius. Uz to, često se organiziraju razna događanja koja ugošćuju neka od najpoznatijih lica s elektronske scene. Za dodatnu zabavu tu su i sportsko-rekreativni sadržaji kao što su bungee jumping, jet-ski te parasailing.

Plaža Zrće Plaža Zrće (Foto: Shutterstock)

4. Nacionalni park Kornati

Poznat je zahvaljujući svojim izuzetnim krajobraznim ljepotama koje sačinjavaju zanimljivi geomorfološki oblici i velika razvedenost obale. Naime, Kornati su najrazvedeniji dio obale Jadranskog mora. Ovaj sunčani morski labirint popularan je među nautičarima, ali obožavaju ga i ronioci zbog iznimno zanimljivog podmorskog svijeta.

Kornati Kornati (Foto: Shutterstock)

5. Dioklecijanova palača

Dioklecijanova Palača u Splitu jedan je od najbolje očuvanih primjera rimske arhitekture u svijetu. Upisana je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, a osim zadivljujuće arhitekture, prepuna je zanimljivih atrakcija uključujući hramove, kriptu i sfinge. Ljeti je moguće u šetnji palačom sresti i rimske gladijatore, koji su uvijek spremni za dobru fotku, a ako imate sreće, možete vidjeti i samog cara te nazočiti njegovu govoru na Peristilu.

Dioklecijanova palača Dioklecijanova palača (Foto: Shutterstock)

6. Plaža Zlatni rat, Brač

Zlatni Rat je najpoznatija plaža na Jadranu i simbol hrvatskog turizma. Svoju slavu duguje svojoj neobičnosti i ljepoti te kristalno čistome moru. Naime, ova pješčana plaža poznata je po tome što mijenja svoj oblik i položaj ovisno o vjetru. Dugačka je gotovo kilometar te je jedna od omiljenih lokacija za jedrenje na dasci.

Zlatni rat Zlatni rat (Foto: Shutterstock)

7. Rt Kamenjak

Jeste li znali da su se jednom davno predivnim Parkom prirode Kamenjak šetali dinosauri? Upravo je po stazi dinosaura poznata plaža Pinižule, smještena u jednoj od najljepših uvala na tom rtu. Osim Pinižule, Kamenjak krase brojne čudesne uvale poput Velike i Male Kolumbarice, ispod kojih se nalaze špilje. Uz to, poviše Male Kolumbarice nalazi se Safari bar, poznat po "Bali" ljuljački, koja je kao stvorena za predivne fotke.

Rt Kamenjak Rt Kamenjak (Foto: Shutterstock)

8. Park prirode Biokovo

Biokovo je planina koja izgleda kao da izranja iz mora, a njezini vidikovci pružaju zadivljujuće panoramske poglede na krajolik. Osim što je poznata po prirodnom bogatstvu, poznata je i kao planina na koju se, iz nekog razloga, mnogi penju u šlapama. Dakle, odlučite li uživati u ljepotama Biokova, a ne želite isprobati vožnju u HGSS-ovu helikopteru, obujte tenisice i ponesite dovoljno vode.

Biokovo Biokovo (Foto: Shutterstock)

9. Dubrovačke zidine

Kada je grad poznat po zidu i kada je on uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine, onda taj zid mora biti stvarno poseban. I uistinu je tako. Dubrovačke gradske zidine građene su od 13. do 17. stoljeća i do dandanas čuvaju stari dio Dubrovnika. Nadalje, dugačke su gotovo dva kilometra i sadržavaju brojne tvrđave, kule te bastione. Uz to, pogled sa zidina apsolutno je očaravajući.

Dubrovačke zidine Dubrovačke zidine (Foto: Shutterstock)

10. Nacionalni park Brijuni

Brijuni se sastoje od dva otoka i 12 otočića u sjevernom dijelu Jadrana, u Istri. Osim prirodnih ljepota, bogate povijesti te raznolikog biljnog i životinjskog svijeta, Brijuni su poznati kao sinonim za glamur. Naime, još od prve polovice 20. stoljeća na ovom predivnom otočju uživale su mnoge slavne osobe i razni državnici. Nadalje, od svih brijunskih otoka, Veliki Brijun je najposjećeniji. Uz to, ovaj otok pravi je primjer savršenog sklada između prirode i ljudske ruke.

  Brijuni Brijuni (Foto: Shutterstock)

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju