Za one kojima je iz japanki draže uskočiti u gojzerice ili tenisice i dane provesti u prirodi, na stranici PrivatniSmjestaj.hr pronašli smo mjesta na kojima će odahnuti od gužvi okruženi čistim zelenilom.


1. Vožnja kajakom ili SUP-om na jezeru koje krije potopljeno naselje

U Gorskom kotaru smjestilo se prekrasno Lokvarsko jezero, na čijoj se modroj boji prelijeva zelenilo guste crnogorične šume koja ga okružuje. Pratite li putem navigaciju, na kartama bi još uvijek mogao pisati naziv ''Omladinsko'', kako se nekad zvalo. Vjerojatno vam pri prvom pogledu na ovu ljepotu ne bi palo na pamet da je jezero umjetno napravljeno jer se savršeno uklopilo u lokalni krajolik. Građeno je na naselju koje je potopljeno, pa su se obitelji koje su tamo živjele morale iseliti. Svi ljubitelji ribolova na jezero mogu ponijeti štapove, moguće je iznajmiti kajak ili SUP, a u toplijim danima u njemu se možete i okupati. Šetnja oko jezera trajat će satima, a dođete li za vrijeme suše, vidjet ćete dio potopljenog naselja i mostić kojim možete okružiti jezero. Apartman Zelena oaza nalazi se blizu jezera, pa tamo možete predahnuti od cjelodnevnih izleta.

Apartman Zelena oaza nalazi se blizu Lokvarskog jezera Apartman Zelena oaza nalazi se blizu Lokvarskog jezera (Foto: Privatni smještaj)
 

2. Kajakom kroz panoramu rijeke Cetine ili planinarenje Mosorom

Čak 105 kilometara duga tirkizna oaza koja svoj put počinje s Dinare, Cetina je pravi mali raj za sve zaljubljenike u adrenalin. U bijeg od ljetne gužve savršeno je uklopiti vodeno osvježenje koje nudi kajakarenje Cetinom jer se nakon jurnjave vodenim brzacima nećete oduprijeti skakanju u bistru i čistu rijeku. Osim kupaćeg kostima i ručnika, obavezno ponesite gojzerice ili tenisice ako volite planinariti. Od doline Cetine do zaobalja Splita proteže se planina Mosor. Na samoj planini i u njezinu podnožju nalazi se nekoliko špilja i jama. Svakako valja istaknuti špilju Vranjaču ili Đuderinu jamu, u kojoj je otkrivena čovječja ribica. Podno obronaka planine Mosor nalazi se rustikalno Holiday home Poljičko imanje, na kojem možete potražiti odmor.
 

Podno obronaka planine Mosor nalazi se rustikalno Holiday home Poljičko imanje Podno obronaka planine Mosor nalazi se rustikalno Holiday home Poljičko imanje (Foto: Privatni smještaj)

3. Adrenalinski park za aktivan godišnji odmor

Mjesta na kojima će se i najhrabrijima oznojiti dlanovi svakako su adrenalinski parkovi. Oni koji nemaju strah od visine iskušat će vlastite granice i odvažiti se na zipline, a ljubitelji brzine i lude vožnje šumom neće propustiti vožnju quadom po šumi. Za malo drugačije istraživanje svih ljepota koje skriva ova zelena oaza možete se okušati i u slobodnom jahanju kroz prirodu bez obzira na to jeste li početnik ili profesionalac. Na području Plitvičkih dolina nalaze se i popularne Baraćeve špilje, vrijedno arheološko nalazište na kojem je nekada obitavao i nosorog. Od dana ispunjenog raznim aktivnostima sigurno će i neumornima ponestati energije, pa su Apartmants Ivanka u Oštarskim stanovima mjesto na kojem ponovno možete napuniti baterije ususret novim avanturama.

Apartmants Ivanka u Oštarskim stanovima mjesto je na kojem možete napuniti baterije ususret novim avanturama Apartmants Ivanka u Oštarskim stanovima mjesto je na kojem možete napuniti baterije ususret novim avanturama (Foto: Privatni smještaj)
 

4. Kanjoning na strmim liticama iznad rijeke Čikole

U kanjonu rijeke Čikole svatko tko ne zazire od visine i ne boji se vlastite (ne)spretnosti potražit će instruktora i upisati se na satove slobodnog penjanja. Ako ste strah od visine davno prevladali i želja vam je iskusiti nešto posebno, pogled na kanjon Čikole svakako će biti poseban na ziplineu, koji je dug čak 1,4 kilometra. Na strmim liticama ove gorde ljepotice možete se okušati i u kanjoningu, za što će vam biti potrebna prava oprema za penjanje. Ruta je dugačka 10 kilometara, a izuzetno atraktivni kanjon Čikole dubok je 130 metara i zimi postaje dom brzoj krškoj rijeci. Odlučite li odmor provesti u blizini Drniša, najbolje je odabrati udobnu Stone House Vlatka  jer će nakon dana provedenog ''sto na sat'' pravi odmor itekako dobro doći.
 

Izuzetno atraktivni kanjon Čikole nalazi se blizu Stone House Vlatka nedaleko Drniša Izuzetno atraktivni kanjon Čikole nalazi se blizu Stone House Vlatka nedaleko Drniša (Foto: Privatni smještaj)

5. Planinarenje Velebitom ili izlet

Nacionalni park Sjeverni Velebit nezaobilazna je destinacija za sve one koji duži odmor ili vikend-putovanje vole provesti s ruksakom na leđima. Iako Velebit nema uređene biciklističke staze, u netaknutoj prirodi na čistom zraku moguće je uživati i na dva kotača. Ako niste samo ljubitelj planinskih visina i vrhova i želite zaviriti u unutrašnjost zemlje, na južnom dijelu Parka prirode Velebit nalaze se Cerovačke pećine. U zvizdan smiraj i vodeno osvježenje možete potražiti kod najveće hrvatske ponornice, rijeke Like, po kojoj je ova regija i dobila ime. Odlučite li se nakon cjelodnevnog istraživanja odmoriti, smještaj u Apartmanu Ana u Gračacu bit će pravi odabir za dobar san i pripremu za nove avanture.

Apartman Ana u Gračacu nalazi se daleko od gužve i ljetne vreve Apartman Ana u Gračacu nalazi se daleko od gužve i ljetne vreve (Foto: Privatni smještaj)
 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom PRIVATNI SMJEŠTAJ po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju