Netko se voli opustiti s prijateljima, netko na romantičnoj večeri, netko u prirodi, a ima i onih koji misle kako se najbolja relaksacija postiže odlaskom u spa-centar. Tko dijeli takvo mišljenje, svakako bi trebao skoknuti do obližnje Slovenije, jer nakon wellnesa koji se krije u Termama Olimia osjećate se kao ponovno rođeni i zahvalni starim Rimljanima koji su praktički „izumili“ (naravno, ne tako sofisticiran) ovakav način opuštanja...

Wellnes Orhidelia smjestio se u hvaljenim Termama Olimia, koje se nalaze otprilike sedamdesetak kilometara od Zagreba. Izvrsna je vijest što se nalaze odmah uz granicu s  Zagorjem, tako da vam je jednaka udaljenost idete li autoputom preko Bregane ili običnom cestom preko Zaprešića. Kako dobro znamo kako je slovenska vinjeta od 15 eura preskupa, radije taj novac sačuvajte za koje piće više u Orhideliji te se zadovoljno nasmiješite na sam spomen vinjete i odaberite obične, lokalne ceste. Njima ćete se uspješno dovesti do Podčetrteka, auto ostaviti na besplatnom parkingu i zakoračiti u čarobni svijet Olimije.

Terme Olimia - Wellness Orhidelia - 3 Terme Olimia - Wellness Orhidelia - 3 (Foto: Terme Olimia)

Čim stignete do blagajne, kupujete kartu za jedan dio termi (možete i za oba, ali to nema baš puno smisla). Naime, Olimia se dijeli na dva wellness-centra – Thermaliju i Orhideliju. Mi smo odabrali ovaj drugi, platili kartu od 39 eura po glavi (za Thermaliju je mislim 32), dobili ručnike (bazen, sauna) i ogrtače, tako da zapravo, jedino što još trebate ponijeti su šlape. Uz ove „potrepštine“ dobili smo gumenu narukvicu, jer s njom plaćate sve što potrošite u wellness centru (hrana, piće, masaže), što je odlična stvar jer sa sobom ne morate vući ni keš ni kartice. Inače, karta je od ponedjeljka do četvrtka jeftinija, ali kako beg nije cicija i radni smo ljudi, otišli smo za vikend.

Ako nemate djecu, topla je preporuka da platite tih nekoliko eura više i odaberete Orhideliju. Pristup mlađima od 15 ovdje je zabranjen, u saune ne možete ako niste punoljetni, a samim time izbjeći ćete jadne roditelje koji objašnjavaju svojim prinčevima i princezama kako im ne ne mogu kupiti treći sladoled te da i mama i tata zaslužuju odmor. Kako je Orhidelia „zona bez djece“, ovdje vlada potpuni chill, a da ne govorimo o tome da su gužve neusporedive. Dok vam Thermalia izgleda kao mjesto gdje je mir nemoguće imati, Orhidelia je posve druga priča u kojoj vas čeka nirvana.

Terme Olimia - Wellness Orhidelia - 6 Terme Olimia - Wellness Orhidelia - 6 (Foto: Terme Olimia)

Za početak, odlučili smo otići do bazena. Ima ih svakakvih, vanjskih, unutarnjih, ali kako je još uvijek ljeto, ipak smo se prvo odlučili za ove vanjske. U nekima se samo brčka, u drugima gušta na mlaznicama koje opuštaju vaša umorna leđa, a sjajna je stvar postojanje šanka u bazenu. Jednostavno, sjedite u stolicama na ugodnih tridesetak stupnjeva u vodi dok vam konobar poslužuje, u našem slučaju Aperol i veliko Laško. I cijene su OK, pa ćete tako za talijanski koktel izdvojiti 3,5 eura, jednako kao i za Laško, a ako hoćete biti džek i popiti bocu pjenušca, izdvojiti ćete 20-ak eura.

Nakon bazena red je došao i na saune. Cijeli kompleks broji ih više od desetak, a u samoj Orhideliji nalazi se pet različitih. Podijeljene su na klasične (drvene) i parne, a nakon njih doživite pravu renesansu. Petnaest minuta u finskoj na 90 stupnjeva ili tretman u parnoj vratit će vam mladost, a nakon toga imate mogućnost izlaska na nudističku terasu i kupanja u ogromnom bazenu ko od majke rođeni. I da, ovdje se red u saunama itekako poštuje. Zna se kako se ulazi u finsku, kako u parnu, a zna se i dress code na spomenutoj terasi.

Terme Olimia - Wellness Orhidelia - 2 Terme Olimia - Wellness Orhidelia - 2 (Foto: Terme Olimia)

U masažama nismo uživali jer su ipak nešto skuplje (od 50 eura na više), a propustili smo isprobati i gastronomsku ponudu koja nudi razne wokove, tjestenine, jela od mesa, ribe... Ipak, za ručak ili večeru u blizini postoji bolje mjesto – Jelenov greben. Tek je nekoliko minuta vožnje udaljen od termi, a mjesto je poznato po brojnim jelenima i srndaćima koji šeću okolo vas. No, srećom za sve gurmane, nije samo po tome jer u restoranu se sprema i divljač na razne načine, a svi su za prste polizati. Možda je malo neobično uzeti jelenji odrezak dok pedeset drugih jelena i srndaća gledaju prema vama kako jedete nekog njihova rođaka, ali teško je odoljeti tom slasnom zalogaju...

Sve u svemu, odlazak do termi, a posebno boravak u wellnessu Orhidelia itekako se isplati, pa jednom kad ne budete znali kako provesti slobodni dan, samo se zaputite u ovaj hedonistički raj i zaboravite na sve brige svijeta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju