Nakon što smo protekle dvije godine manje-više proveli ne putujući nigdje ili barem putujući ograničeno, čini se kako će 2022. ponovno biti godina za slobodna putovanja i kretanja planetom. Pa s obzirom da je tako, vrijeme je iskopati neke zanimljive destinacije. Na portalu timeout.com objavljene su neke ideje, koje ćemo rado prenijeti i vama. Pa krenimo redom…

Pješačenje u Sjevernoj Španjolskoj

Nacionalni park "De Los Picos de Europa", poznat i kao "planine i šume smeđeg medvjeda", lokalno stanovništvo obožava zbog spektakularnog planinskog krajolika, lijepog pogleda na jezero i raznolikih pješačkih staza. Unatoč svojoj energiji, park je ostao relativno izvan turističkog radara, jednostavno zato što je do njega teže doći, no ako volite prirodu, vrijedno je izleta. Pristup ovdje najlakši je iz grada Santandera, odakle vas, ukoliko ne uzmete rent a car, dva puta dnevno do parka može odvesti autobus.

Interrail putovanje

Putovanje vlakom po Europi je općenito pouzdano i udobno. Također vam omogućuje istraživanje vlastitim tempom, s obzirom na to da u svakom gradu možete izaći, razgledati znamenitosti i nastaviti put dalje. Popularne rute idu do Praga, Budimpešte ili Münchena, dok putnici s više vremena mogu ići sve do Sofije u Bugarskoj ili Rige u Latviji.

Interrail karta omogućuje vam da unaprijed odaberete koliko dana putovanja će vam trebati u zadanom vremenskom okviru. Ako biste radije improvizirali, Unlimited Global Pass nudi neograničeno putovanje vlakom tijekom mjesec dana. Uključena je većina lokalnih vlakova, tako da možete istražiti manje posjećena područja kao što su primjerice rumunjska močvarna područja bogata divljim životinjama.

Vožnja irskom istočnom obalom

Ako krećete iz Britanije, trajekt od Fishguarda u Walesu do luke Rosslare na istočnoj obali Irske vozi tri i pol sata. Prednost je, naravno, što ćete sa sobom imati svoj automobil za ovo slikovito putovanje. Primorski grad Wexford udaljen je 20 minuta od luke, dok se u obližnjem dvorcu Enniscorthy nalazi izložba koja detaljno opisuje povijest regije. Također možete provesti noć u divnom spa centru Monart, a još sjevernije, pronaći plažu Arlow koja je diskretno mjesto za uživanje u ovoj divljoj irskoj obali.

Istražite Maroko

Ako imate novaca, ali bogme i jako puno vremena, na ovaj izlet bi bilo super krenuti iz Francuske. Nakon toga zaputite se u Španjolsku, prozujati Andaluzijom, te iz Gibraltara trajektom prijeći u marokanski Tangier. Po dolasku uzmite rent a car (oprez, u Maroku voze prilično "ludo") i zaputite se u Marakeš, Rabat i Casablancu. Naravno, kad ste već u Maroku, grehota bi bila ne posjetiti i veličanstvenu Saharu, pa odvojite vrijeme za koji dan izleta i u pustinju.

Lijepa Naša

Da, da, i Lijepa Naša našla se na listi hit odredišta za ovu godinu. Autor članka tako preporuča dolazak u Zagreb, unajmljivanje auta, te za početak, spuštanje do – Senja. Nakon toga, vožnju magistralom, posjet Šibeniku iz kojeg se valja otisnuti na Kornate. Naravno, preporuka je i odlazak u Dubrovnik, a mi bismo dodali kako valja još vidjeti i Zadar, Split, Rovinj… Ma jednostavno – SVE.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju