Prema iskustvu novinara britanskog Independenta, mnogi turisti kad dođu u Vilnius imaju osjećaj kako se nalaze u velikom selu. Čim se zaputite malo dalje od tvrđava i dijelova gradskih zidina, pronaći ćete mnoge podsjetnike na burnu prošlost – bilo da je riječ o arhitekturi iz sovjetskog doba ili brojnim povijesnim mjestima, koja pružaju fascinantan uvid u povijest grada.

Osim šarmantnog starog grada, ugodnih barova i zanimljivih obrta, vrijedi uživati i u bogatoj litavskoj kuhinji ali i neobičnim znamenitostima. Možda vam se grad učini i poznatim iz neke serije i nećete pogriješiti, jer su ovdje snimani i dijelovi HBO – ove uspješnice Černobil. I da, sad izgleda da je pravo vrijeme za odlazak, s obzirom da grad dogodine slavi 700. godišnjicu postojanja, no slavlja polako počinju već ove godine.

Trg katedrale

Ovdje ćete pronaći katedralu sv. Stanislava i Vladislava, nekadašnji poganski hram, a danas počivalište sveca zaštitnika Litve – Kazimira. Tu se nalazi i jedna oznaka, koju možemo nazvati i spomenik. Na litavskom se zove Stebuklas, a mi je prevodimo kao „čudo“. Ona označava kraj ljudskog lanca formiranog 23. kolovoza 1989. kad se dva milijuna ljudi diljem Estonije, Latvije i Litve uhvatilo za ruke protestiravši protiv Sovjeta. Na taj način napravili su najdulji neprekinuti ljudski lanac u povijesti.

Istražite sovjetsku eru

Muzej okupacije i borbe za slobodu, kojeg se često nazivam „KGB muzej“ s obzirom da se nalazi u bivšem sjedištu sovjetske tajne službe, neugodno je mjesto, ali isto tako i nužno za shvaćanje grada. I u njemu se odvijao dio radnje „Černobila“. U njemu se nalaze brojne sobe koje su služile za ispitivanje zarobljenika, koje ostavljaju grč u želucu. Ali daleko je najstrašnija soba za egzekucije, gdje su mnogi koji su se usprotivili sovjetskoj vlasti bili ubijeni.

Provedite dan u zatvoru

U zatvoru Lukiskes, koji je služio ka zatvor sve do prije tri godine, snimana je još jedna hit serija – Stranger Things. Otvoren je još 1904., tako da je primio ogroman broj svih vrsta zatvorenika, a prošle godine otvoren je za posjet javnosti. Ovdje ćete vidjeti razne grafite, ali i naprave koje su radili zatvorenici, neki s očitom namjerom da pobjegnu. Također, u zadnje vrijeme ovdje se održavaju i umjetničke izložbe, a neki umjetnici zakupljuju i cijele ćelije u kojima tad izlažu.

Četvrt Užupis

Ova boemska četvrt se smjestila u blizini centra, a prije 25 godina, proglasila je „neovisnost“. Svi koji se smatraju umjetnicima žele ovdje živjeti, a vi ćete pronaći super mjesta za popiti kavu i šopingiranje. Naravno, tu je i zgrada granične kontrole (jasno, četvrt nije republika u pravom smislu te riječi) gdje možete kupiti suvenire, ili čak dobiti žig u putovnici.

Gdje jesti i piti

Ako tražite mjesto za ručak ili večeru a da pritom ne potrošite puno, vjerujte nam, u pravom ste gradu. Vilnius je poznat po brojnim jeftinim i veselim restoranima koji poslužuju jela još iz sovjetskog doba, tako da ćete u mnogima pojesti boršč za manje od 10 kuna. Jedan od takvih restorana je i Zilvino. Tko želi s druge strane uživati u izboru mnogih internacionalnih kuhinja, treba se zaputiti na tržnicu Paupys. Ovdje vas čeka sve – bilo da je riječ o japanskim delicijama, ili o onima susjednih zemalja.

Što se tiče pića, odličan je odabir koktel bar Nick and Nora koji je poznat po upotrebi lokalnih namirnica. Naravno, u njemu možete provesti i ugodnu večer, a iako kokteli stoje oko šezdesetak kuna, odlazak se isplati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju