Vieux Lyon, dobro je očuvana povijesna četvrt Lyona smještena u središtu grada, na zapadnoj obali Saone. Vieux Lyon datira iz 4. stoljeća, a prepoznatljiv izgled duguje krovovima s crijepom od terakote, visokim pročeljima srednjovjekovnih i renesansnih građevina te skrivenim unutarnjim dvorištima i natkrivenim prolazima između kuća.

Tajnovita četvrt izvana sasvim nezanimljivih fasada krije šarenilo, kafiće, dizajnerske butike i štandove s umjetninama, nakitom i tkaninama, a srednjovjekovne strme i uske ulice vode do restorana s Michelinovom zvjezdicom. Na vrlo malenome prostoru prožimaju se sadašnjost i prošlost, turistička vreva i privatnost stražnjih dvorišta.

Vieux Lyon podijeljen je na tri dijela: St Paul na sjeveru, središnji St Jean i St Georges na jugu. Vrlo razvijen u srednjem vijeku, bio je političko i trgovačko središte i dom plemića, bankara i bogatih trgovaca. Do danas je očuvano više od 300 autentičnih vila. Gradu nije nedostajalo ništa - osim prostora.

To je dovelo do gradnje uskih natkrivenih prolaza između kuća i kroz kuće: traboules. Građeni su okomito na Saonu i omogućili su stanovništvu kretanje tamo gdje je nedostajalo prostora za izgradnju konvencionalne mreže ulica. Mnogi traboules potječu još iz srednjeg vijeka, a danas su dijelom otvoreni za javnost i nude jedinstven pogled u prošlost. Kako prolaze kroz privatne kuće, posebni gradski napisi molit će prolaznike za tišinu i poštovanje privtnosti stanara.

Lyon - 3 Lyon - 3 (Foto: Shutterstock)

Vieux Lyon obiluje povijesnim spomenicima i kulturnim sadržajima.
Srednjovjekovna katedrala sv. Ivana Krstitelja iz 12. stoljeća remek-djelo je romaničke arhitekture i jedna je od najljepših katedrala u Francuskoj.  U njoj se nalazi i raskošnom astronomski sat iz 14. stoljeća.

U ovoj četvrti nekoliko je muzeja, a možda je najzanimljiviji onaj koji spaja sasvim različito: Muzej filma i minijature.

Lyon je i grad dobre hrane pa mnogi restorani u Vieux Lyonu nude tradicionalna jela kao što su quenelles, okruglice od svinjskog mesa poslužene s umakom, salatu Lyonnais od zelenih mahuna, slanine i jaja, coq au vin, koji ne treba posebno predstavljati, kao i poznate lionske kobasice.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju