Brdo Perun koje se proteže od ušća rijeke Žrnovnice do ušća rijeke Cetine u Omišu omiljena je oaza od buke i betona koje zahvaljujući Planinarskom društvu Perun iz Podstrane zaljubljenicima u prirodu može ponudi uređene staze. Putevi koji vode do Križa, vrha visokog 553 metra vijugaju kroz maslinike i predivne šume, ali i mjesta od povijesnog i kulturnog značaja.

Turistička zajednica Podstrana podijelila je s nama neke od savršenih ideja za proljetni izlet – rute kojima se isplati krenuti nađete li se u kraju nedaleko od Splita, o kojima više možete pročitati ovdje. Također, istražiti možete i biciklističke staze, ako više volite izlete na dva kotača.

Predivna Perunika 

No ako ste ambiciozniji planinar kojem čelične sajle i klinovi nisu strane, krenuti možete Perunici koja će vas nagraditi pogledom za pamćenje prema Podstrani, Splitu i moru načičkanom brodovima i otocima.

Via ferrata Perunika ekstremna je planinarska ruta koja prolazi dijagonalno po vapnenačkom grebenu te nastavlja po rubu istočnog grebena. Sastoji se od tri sajle dužine po 100 metara koje su međusobno odvojene radi sigurnosnih razloga, a visinska razlika koja se prelazi od ulaza na Via Ferratu do njenog završetka na samom vrhu grebena iznosi 140 metra.

Capriccia centar Petrinja - 24 Putovanja Adrenalinski izlet u Petrinju: Imanje na kojem ima svega osim dosade - za djecu od 7 do 97 godina

Najbolje vrijeme za izlet 

No čak i ako niste profesionalac u penjanju, ako imate dovoljno kondicije možete slobodno krenuti prema Perunici, koja je označena kao srednje zahtjevna staza i može se prijeći bez prethodnog iskustva uz odgovarajuću opremu i stručno vodstvo – naravno, na vlastitu odgovornost. Najbolje vrijeme za izlet je rano jutro kako biste izbjegli jako sunce, a u ruksak stavite i dovoljno vode.

Što ponijeti i kako doći

Trebat će vam i penjački pojas, kaciga, gurtne s kliještima i apsorbikom te rukavica. Imajte na umu da je penjanje bez odgovarajuće opreme itekako opasno. Do ferate se ide iz Podstrane, prema Putu starog sela i parkinga na kojem možete ostaviti automobil pa nastaviti pješice prema vatrogasnom putu i hrastove šume, gdje će vas dočekati putokazi. Više doznajte na stranicama Turističke zajednice Općine Podstrana. 

Jednodnevni izlet u Brežice: Preslatki slovenski gradić uz granicu koji nudi puno više od povoljnijeg šopinga Brežice - 28 Brežice - 22 Brežice - 26 +24 Brežice - 25

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju