Brdo Perun koje se proteže od ušća rijeke Žrnovnice do ušća rijeke Cetine u Omišu popularno je izletište koje zaljubljenicima u prirodu nudi uređene staze koje se istražuju pješice. Detaljnije o rutama za planinarenje pisali smo ovdje, a Turistička zajednica Podstrana podijelila je s nama i neke od savršenih ideja za proljetni izlet na dva kotača.

Stoga, nađete li se u blizini Splita i tražite idealno mjesto na kojem okrećući pedale možete uživati u predivnoj prirodi, kao i istraživati uzbudljivu prošlost ovog kraja, nećete ostati razočarani. Ovisno prema razini adrenalina koju želite iskusiti, okušati se možete u vožnji uz rijeku Žrnovnicu, po laganoj i ugodnoj stazi, ili pak isprobati ekstremnu downhill stazu kojom se na spektakularan način spušta na cestu u kanjonu Vilar.

Makadamski put kamenolom Perun – Gornja Podstrana, zahtjevna je brdska staza s prekrasnim vidicima duga oko šest kilometara. Od lakših staza pronaći ćete Lungomare, ravnu stazu uz more, a na popisu težih je Vršina – Perunsko, koja vodi po vršnom grebenu Peruna, zatim rutu Mura – Mutogras, ekstremnu downhill stazu te Put maslinika, zahtjevnu stazu koja kreće iz Gornje Podstrane da bi se spustila do mora.

Stazama Podstrane - 3 Stazama Podstrane - 3 (Foto: Turistička zajednica Općine Podstrana)

Staza Zmijski kamen

Staza koja počinje u lučici Strožanac povezuje središte Žrnovnice i povijesni lokalitet u Sv. Martinu, a vodi vas duž uvala i plaža. Rijeka i staza zavijaju oko Pete Peruna - napuštenog kamenoloma na kojemu su snimane scene iz serijala Igre Prijestolja. Na putu ćete ugledati i Antoničin mlin – izletište s jedinom očuvanom i obnovljenom mlinicom na rijeci Žrnovnici.

Staza Artur

Staza povezuje plažu i povijesno-arheološki lokalitet u Sv. Martinu s eko-etno selom Gornja Podstrana. Počinje kod crkve sv. Martina u kojoj se čuva nadgrobna stela Lucija Artorija Kasta, za kojeg se smatra da bi mogao biti legendarni kralj Artur. Asfaltirana serpentina dalje vodi do Gornje Podstrane, pred kojom se skreće prema istoku do podnožja Pišćenice, najveće ilirske obredne gomile u Podstrani.  Okretište je predviđeno na raskrižju iznad Strožanca odakle se vraća preko G. Podstrane u Sv. Martin.

Poljički krug

Staza prati asfaltirane prometnice kružeći oko masiva Primorske kose. Od lučice Strožanac vodi cestom prema Žrnovnici prolazeći uza Zmijski kamen te Petu Peruna i napušteni kamenolom pa nastavlja kanjonom Vilara prema selima Srinjine i Tugare. S vidikovca kod crkve sv. Jure, zaštitnika Poljica, pruža se predivan pogled na ušće Cetine koji nemojte propustiti. Iz Gata zavojita dionica ode dalje pa silazi u zapadni dio Omiša te se magistralom vraća se na početak u Strožanac.

Staza sedam slapova - 5 Putovanja Jedna od najljepših staza u Hrvatskoj na kojoj upoznajete najveće bogatstvo Lijepe Naše

Perun

Kružna staza počinje u lučici Strožanac i nastavlja kroz naselje cestom Put starog sela. Na četvrtom kilometru prolazi uz megalit Babina stina, a na petom ulazi na makadamski Put maslinika. Tu se spaja s asfaltiranom cestom iz Sv. Martina. Prolazeći Gornjom Podstranom dotiče početak atraktivne serpentine i križnoga puta koji vodi do Sv. Jure na Vršini. Staza ide dalje i iz Gornje Podstrane nastavlja makadamom prema podnožju zapadnih vrhova Peruna. Podno stijene Velikog Peruna je šumarak stoljetnih hrastova odakle zahtjevna dionica vodi prema polazištu u Strožancu.

Starim podstranskim selima

Parkiralište iz marine Strožanac na ulasku u Podstranu polazna je točka staze koja broji 29 kilometara i vodi do mjesta Stara Podstrana i Stare Duće. Staza Starim podstranskim selima broji visinsku razliku od 910 metara, a karakteriziaju je jedan duži uspon, brojni kratki usponi i spustevi uz jedan duži spust na povratku. Podloga se kreće od asfaltirane ceste na početku, do finog makadama, betonskih puteva i kamenitih te zemljanih single trackova.

Na stranici Turističke zajednica Podstrana potražite detalje o stazama, mjestima na kojima se vrijedi zaustaviti, a prema želji možete skinuti i GPS zapis.

Potkivanje jaja: Neobična vještina bez koje se u Kreševu muškarci nisu mogli oženiti Kovačnica - 2 Kovačnica - 8 Kovačnica - 7 +4 Kovačnica - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju