Slavna palača odavno se već nalazi na UNESCO-ovom popisu, no i sam grad Versailles prilično je svjedočio burnoj i slavnoj povijesti. Grad je osnovao Luj XIV., poznat i kao Kralj Sunce, tako da u njemu, a posebno u spomenutoj palači, ne manjka luksuza. No, mi se ovaj put nećemo držati samo palače, već i manje poznatih činjenica o samom gradu Versaillesu.

Čudesni miris vrtova

Versajski vrtovi među najspektakularnijima su na svijetu, a tijekom povijesti nezamisliv je broj biljaka, cvijeća i drveća koji su ugostili. Nevjerojatno, ali miris ove ogromne količine cvijeća, čak je u susjednom selu Trianon svojedobno izazivao glavobolju, nesvjesticu, ali i poteškoće s disanjem. Sve do Francuske revolucije, vrt se prostirao na osam tisuća hektara, sve dok revolucionari nisu zelene površine prenamijenili za nove zgrade.

Špilja Marije Antoanete

Naravno, nije se francuska kraljica nalazila u tek tamo nekoj špilji. Radilo se doduše, a rupi u zemlji, no dizajnirana je tako da izvana bude gotovo nevidljiva. Pod špilje bio je prekriven mahovinom, a presijecao ga je i potok.

Rasvjeta koja stoji bogatstvo

Zadivljujuća kraljevska operna kuća, dizajnirana tijekom 20 godina (no sagrađena u dvije, za potrebe vjenčanja Marije Antoanete i Luja XVI.), bila je priličan potrošač – svijeća. Naime, kako je električna energija ovdje još bila nepoznata, bilo je potrebno zapaliti nevjerojatnih tri tisuće svijeća svaku večer, kako bi sve sjalo punim sjajem.

„Soba pljeska“

Luj XIV. bio je pasionirani igrač snookera, pa se svake večeri, kraljeva svita skupljala u dvorani gledavši ga kako igra navedenu igru. Naravno, kralju je važno laskati, važno je pljeskati i ako potezi nisu dobri, jer kralj je kralj, pa je tako dvorana u kojoj se nalazio snooker dobila naziv „soba aplauza“.

Istraživački centar

Iako je imao reputaciju dekadentnog mjesta gdje se održavaju ekstravagantne zabave, Versailles je bio i mjesto gdje se ozbiljno bavilo znanošću. Naravno, kralj je državom upravljao iz rezidencije, ali se u Versaillesu nalazio i veliki broj liječnika, botaničara i drugih istraživača i znanstvenika.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju