U Budimpešti, na vrhu brda - na visini od otprilike 90 metara smjestio se Budimski dvorac, dvorski kompleks mađarskih kraljeva u kojem se nalazi Mađarska nacionalna galerija, Muzej povijesti Budimpešte i terasa s koje se pruža predivan pogled na grad.

U prošlosti je dvorac bio poznat kao Kraljevska palača i Kraljevski dvorac. Nalazi se na južnom vrhu Dvorskog brda i okružen je dijelom grada koji je poznat kao Dvorski distrikt.

Uspinjačom, a potom Visećim mostom Szécheny, dvorac je spojen s trgom Adama Clarka na drugoj strani Dunava. Dvorac je posjetiteljima postao pristupačniji tek nakon otvorenja druge uspinjače u Europi koja je brojnim posjetiteljima skratila putovanje jednako pješačenju stepenicama na 30. kat.

Tijekom bombardiranja Budimpešte za vrijeme Drugog svjetskog rata uspinjača je uništena, ali srećom dijelovi su bili sačuvani. Budavári Sikló je ponovno otvorena 1986. godine, a danas je dijelom javnog prijevoza Budimpešte i nalazi se na popisu svjetske baštine. Budimpeštanska uspinjača duga je 95 metara, visoka 51 metar i ima maksimalni nagib od 48 posto. Svaka od dvije kabine može primiti 24 putnika.

Uspinjača je otvorena svaki dan od pola osam ujutro do deset sati navečer. Kreće ispred mosta na trgu Clark Adam, a trebat će vam tek nekoliko minuta panoramske vožnje dok ne stignete na brdo između Kraljevske palače i palače Sandor. Cijena vožnje u jednom smjeru je oko 19 kuna, a u oba smjera je 32 kune.

Dnevna doza povijesti: 5 razloga zbog kojih je propalo Rimsko Carstvo Rimsko carstvo Rim - 2 Panteon - 4 +2 Stari Rim - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju