Zamislite da hodate gradom po ljetnoj vrućini – asfalt, buka automobila, zgrade, nigdje hlada… A samo pet metara od vas, skrivena iza drveća, nalazi se osvježavajuća špilja u zelenilu, ispunjena tirkiznim jezercima! Nije fatamorgana, samo znak da ste u Dominikanskoj Republici.

Dobro došli na biser Kariba

Možda bi neke iznenadio podatak da je Dominikanska Republika najposjećenija zemlja Kariba, dok bi oni koji su tamo već bili samo odmahnuli rukom u stilu: Pa normalno, predivna je! Možda bi ove prve zbunio podatak da Kuba i Jamajka imaju znatno manji broj turista godišnje te da je na razini Latinske Amerike Dominikanska Republika pretekla čak i veliki Brazil.

No nije teško vidjeti zašto je ta mala karipska država, koja svoj otočni teritorij dijeli sa susjednim Haitijem, tako popularna. Duge pješčane plaže, prekrasni resorti, mnoštvo opcija za izlaske i zabavu, ugodna klima, mnoštvo opcija za smještaj, domaća fina hrana… Sve to mami turiste, ali i digitalne nomade koji ovdje pronalaze svoj ured iz snova.

Špilja s tri oka

Ako i vi razmatrate bijeg u toplije krajeve, započnimo s razgledom ovom neobičnom atrakcijom: tri jezerca u špilji koja se nazivaju „tri oka“ ili Los Tres Ojos.

Riječ je o jednoj od najposjećenijih turističkih atrakcija Dominikanske Republike, a kod nje je neobično to što se nalazi u samom gradu, između prometnica i zgrada.

Smjestila se u glavnom gradu Santo Domingu, a u ovu spilju možete ući ravno s ceste. Park u kojem se nalazi kružnog je oblika, pa donekle formira prirodni rotor oko kojeg kruži cesta, a zaštićen je drvećem koje tvori prirodnu ogradu i štiti ga od pogleda i buke. Barem koliko je to moguće…

Cijeli prostor izgleda poput rupe u zemlji, a djelomično to i jest. Nastao je uslijed tektonskih promjena tijekom kojih su se stijene urušile i stvorile depresiju koja se ispunila vodom. To područje naseljavali su Taino Indijanci koji su špilju koristili za vjerske rituale i obrede.

U špilju se moguće spustiti stubama, a postoji čak i mali čamac (točnije splav) koji će vas provesti jezerom. Zbog različitih dubina na određenim mjestima boja vode pod sunčevom svjetlošću varira od modre do tirkizne, ponegdje i smaragdne, te stvara prekrasan svjetlucavi efekt. Iako je noću zabranjeno spuštanje u špilju, pogled s visine prema dolje je prekrasan jer je osvijetljena šarenim reflektorima.

Kad ste se posljednji put šetali gradom i odjednom ugledali tako lijepu rupu u zemlji?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju