Vjerne izletnike Parka prirode Učka, a i one koji će to tek (sada zasigurno) postati, čeka ugodno poklon-iznenađenje. Doslovno. Naime, u samom centru parka, na 930 metara nadmorske visine, u sklopu projekta „Učka 360 stupnjeva“ uređen je Centar za posjetitelje Poklon.

A u njemu – Planinska kavana! Postoji li bolje mjesto za popiti kavu ili pivu te odmoriti nakon „hajka“ od onog u čistoj prirodi i oblacima? U sklopu terase nalazi se i uređeno dječje igralište, a šank će biti otvoren svakog dana od 7.30 do 22.00 sata.

Park prirode Učka - 12 Park prirode Učka - 12 (Foto: Park prirode Učka)

Na 1 200 metara kvadratnih površine objedinjeni su interpretacijski, edukacijski, turistički, ali i konferencijski i uredski sadržaji, a u njemu ćete moći vidjeti sve prirodne i kulturne ljepote Učke i okolice. U sklopu centra nalaze se suvenirnica, kavana, konferencijski centar i učionica.

Učka, gdje ideja za izlet nikad ne nedostaje 

Kombinacija alpskog i mediteranskog ugođaja, nevjerojatna priroda nad kojom nadlijeću bjeloglavi sup i surovi orlovi, samo su jedni od razloga za izlet na predivnu Učku. Nije ni čudo što je na ove prostore čovjek naselio još prije 13 000 godina, ostavivši iza sebe bogato kulturno naslijeđe. Tako ovdje možete otkriti zanimljivosti o burnoj povijesti ljudskog naseljavanja ili posjetiti zanimljive lokalitete poput sela Brest, Brgudac, srednjovjekovnog kaštela Kožljak…

Kruna Parka prirode Učka je kula Vojak koja se nalazi na njenom vrhu. Sagradili su je planinari u doba Austro-Ugarske Monarhije. Za Prvog svjetskog rata služila je kao promatračnica, a danas je mjesto za odmor u sklopu kojeg se nalaze i teleskopi.

Park prirode Učka - 11 Park prirode Učka - 11 (Foto: Park prirode Učka)

No, Učka krije čari i za one kojima se možda ne ide do vrha. Podno Učke smjestio se pravi Divlji zapad – rezervat prirode u obliku kanjona Vela Draga. Riječ je o udolini dugoj gotovo 4 kilometra, prekrivenoj šumama nalik prašumi, i šiljastim vapnenačkim stijenama čiji vrhovi dosežu visinu od gotovo stotinu metara.

Učka je također zgodno smještena u odnosu na obližnje gradove poput Opatije, Rijeke, pa čak i Crikvenice, tako da ideja za savršen izlet u okolici nikad ne nedostaje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju