"Ono sve što znaš o meni, to je stvarno tako malo..." dopire Arsenov glas s radija iza zelenih škura dok hodate Varošem. Prvi put u gradu, gubite se u savršenom labirintu uskih, ali živih kaldrmiranih ulica. No ne osjećate se izgubljeno. Naprotiv, osjećate se kao da ste našli ono što ste tražili – grad koji živi i ima dušu. Pogledavate oko sebe, upijate ljepotu kamenih kuća, crvenih krovova, mirisa brudeta i slatkastog ruma iz još vrućih fritula.

Tvrđava sv. Mihovila Tvrđava sv. Mihovila (Foto: Hrvatska turistička zajednica/PR)

Koračate dalje, lijeva ispred desne. Susretnete dvojicu lokalaca, s narančastim kapama na glavama koji uvježbavaju a capellu. Pošalju vam osmijeh između stihova i onda vam sine – dva baritona pripremaju grlo za večer tradicionalnih dalmatinskih a capella zborova, odnosno Klapske večeri. Svakog četvrtka u srpnju, kolovozu i sredinom rujna smije se, uživa, nostalgično plače, vraća u prošlost i pronalazi u stihovima klapa. Staro, mlado, domaće, strano – svi traže svoje mjesto u publici.

Malo dalje čuju se dječji glasovi, šuškanje. Djeca, bezbrižna i slobodna, trčkaraju iz jedne kale u drugu, preskaču uže, šutiraju balun. Kao da su se sva djeca svijeta preselila na šibenske trgove i ulice. Kao da su djeca zavladala svijetom. Istina, mi odrasli mogli bismo i trebali štošta naučiti od malenih glavica. Primjerice, uživati i veseliti se malim stvarima koje nas okružuju. Ogledate se još jednom oko sebe i vidite plakate za Međunarodni dječji festival, koji potiče dječje stvaralaštvo. I sljedećeg trenutka je sve jasno.

Šibenik je grad koji živi i ima dušu Šibenik je grad koji živi i ima dušu (Foto: Hrvatska turistička zajednica/PR)

Grad koji otkriva svoje tajne iza svakog ugla

Međunarodni dječji festival zaštitni je znak Šibenika. Kao i ona narančasta kapa s dva reda crnih vezenih ukrasa. Kao i klapske večeri. Kao i ljudi koji jedno mjesto čine posebnim. To je Šibenik, najstariji domaći grad na Jadranskoj obali u kojem ćete doživjeti sreću na svakom koraku, miris tradicionalne kuhinje i osmijeh njegovih ljudi.

Mjesto je to u kojem su svoje prve stihove napisali velikani Arsen Dedić, Vice Vukov, Mišo Kovač, a koje ćete naučiti odmah prvog dana. Mjesto u kojem je košarkaški Mozart Dražen Petrović zabio svoje prve koševe za Šibenku, a svoje Šibenčane učinio najponosnijima na svijetu. Mjesto koje je prvo na svijetu dobilo javnu rasvjetu na izmjeničnu struju, i koje posljednjih godina svjetlosnim spektaklom iznova podsjeća na laskavu titulu. Jeste doživjeli taj poseban sjaj Šibenika ljeti?

Šibenske kale Šibenske kale (Foto: Hrvatska turistička zajednica/PR)

Hodajući gradom, zapazit ćete ljude koji igraju balote. Ili zbrajaju punte kartajući briškulu ili trešetu. U Šibeniku ćete se upoznati i sa šijavicom – galamom i strašću koje idu uz tu igru. Ako ste promatrač šijavice, balota ili kartanja, vrlo brzo ćete ući u dalmatinski mentalitet – strast i ljubav pomiješane s dišpetom. Ne možete ga ne doživjeti. Doživljaj pojača okus pršuta sušenog na dalmatinskoj buri koji se ne zaboravlja tako lako.

Grad koji otkriva svoje tajne iza svakog ugla Grad koji otkriva svoje tajne iza svakog ugla (Foto: Hrvatska turistička zajednica/PR)

Od tvrđava preko koncerata do uživanja u čarobnoj prirodi

Šibenik je puno više od znamenitosti, ali poseban osjećaj vlada u katedrali sv. Jakova, u potpunosti izgrađenoj od kamena. Doživite svu ljepotu tvrđave sv. Mihovila jedne ljetne večeri, pod zvjezdanim nebom, pjevušeći stihove svjetskih umjetnika koji nastupaju. Onako iz srca, za svoju dušu. I još nazdravite lasinom ili maraštinom. Isto, za dušu.

Osluškujte ljepotu koja okružuje Šibenik – zaigrajte picigin, ronite, unajmite kajak i spremite u sjećanje najljepše fotografije grada i s morske strane. Šibenik i Nacionalni park Krka idu ruku pod ruku. Ne želite ostati zakinuti za tu magičnu ljepotu sedam sedrenih slapova. Za taj šum vode Skradinskog buka koji tako lako ulazi pod kožu.

Bungee jumping sa Šibenskog mosta? S visinom od 40 metara pruža nevjerojatan pogled i ostavlja bez daha, ali s pričom koja se prepričava unucima. A avantura iz zraka? Četiri kilometra dugačkim ziplineom kroz 130 metara dubok kanjon rijeke Čikole. I osjećate se slobodno poput ptice.

Šibenik je grad koji živi i ima dušu Šibenik je grad koji živi i ima dušu (Foto: Hrvatska turistička zajednica/PR)

Kada doživite Šibenik u punom sjaju, iz njega ćete otići puna srca, nasmijani

Priča o Šibeniku dio je kampanje Hrvatske turističke zajednice "Posjeti me", kojom se potiče na otkrivanje skrivenih ljepota Hrvatske, manje poznatih, ali predivnih lokacija, s posebnim naglaskom na osjetila kao ključnih elemenata doživljaja. Sljedeći na redu serijal koji će potaknuti sva osjetila i stvoriti nezaboravno iskustvo je "Slavonija i Baranja".

Šibenik zrači ljepotom, magičnim pejzažima, živopisnom arhitekturom, nasmijanim ljudima koji čuvaju tradiciju, delicijama. I skriva još tisuću i jednu stvar koju treba otkriti. I kada ga doživite u punom sjaju, iz njega ćete otići puna srca, nasmijani. Izliječene duše. I nikakva špicjalija vam više neće trebati. Otići ćete samo s jednom željom – što prije mu se vratiti.


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Hrvatska turistička zajednica po najvišim profesionalnim standardima.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju