Kad čovjek pomisli da je već vidio sve što postoji i da nema metra kvadratnog koji nije pregazila turistička noga, izroni ovo – i to doslovno. Neke atrakcije skrivene su na dnu mora, a jedna od njih je laguna Chuuk, poznata i kao atol Truk.

Nalazi se u Tihom oceanu i pripada Saveznim Državama Mikronezije. U modernoj povijesti teritorij su okupirali Japanci početkom Prvog svjetskog rata, da bi ga početkom Drugog svjetskog rata zauzele američke snage. Malo je reći da je za jedno zabačeno područje u Pacifiku ovdje bilo turbulentnih događanja.

A tome svjedoči i podmorje krcato olupina vojnih brodova i aviona. Samo tijekom 1944. i 1945. godine američke vojne snage ovdje su oborile preko 250 aviona i letjelica, te više od 50 brodova. Sve to bio je dio vojne operacije Hailstone u kojoj je živote izgubilo preko 4 tisuće Japanaca.

Danas su ove olupine zaštićene zakonom i zabranjeno je intervenirati u njih na bilo koji način. Kazne za to se kreću od plaćanja kazne do odlaska u zatvor.

Naime, nekima bi moglo pasti na pamet ukrasti vrijedne stvari s brodova – strah je to koji se rodio nakon što je uočeno da je nestalo zvono s jednog od plovila. Na kraju se ispostavilo da je jedan od ronioca samo premjestio zvono na drugo mjesto, ali pritom je oštetio dio broda.

Ipak, turistima je dozvoljeno roniti i istraživati ovo područje. Točnije, diviti mu se sa sigurne udaljenosti. Gledana iz zraka, laguna Chuuk izgleda kao tropski raj – tirkizni koraljni greben okružen je pješčanim plažama i prekrasnim bojama mora. No, zaronite li pod površinu, mogli biste se uplašiti od količine „leševa“ rata. Rijetko gdje u svijetu se na jednom mjestu može naći ovoliko olupina.

S brodovima i avionima potopljena je i hrpa mina, hrane, alkohola, lijekova… I danas većina njih spava netaknuta na dnu mora, obrasla morskim travama i algama, tvoreći bogat ekosustav. Zbog toga je ovo „ratno groblje“ postalo i jedno od najvećih podmorskih čuda svijeta, kako ga opisuju brojni svjetski mediji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju