Na prvi spomen Norveške, uglavnom pomislimo na predivne fjordove i prirodu, Oslo i skup alkohol. I to je logično. No, Norveška je velika zemlja i premda je rijetko naseljena pa se čini da nema toliko sadržaja koji možete lako obići u kratkom periodu, to i nije u potpunosti tako.

Primjerice, odlučite li se posjetiti fjordove i jezera uz obale Norveškog mora, možete skoknuti do preslatkog grada zvanog Trondheim. Ono što je kod njega posebno primamljivo jest to da ga Norvežani poznaju kao svoju Veneciju i „prijestolnicu norveških okusa“ – a mnogi turisti nikad nisu ni čuli za ovaj treći najveći grad u cijeloj državi.

Sa svojim šarenim kućicama koje su se poredale u nizu duž rijeke Nidelven, Trondheim bi iskusne putnike sjevera mogao podsjetiti na Amsterdam ili Kopenhagen. Osim ugodne šetnje koja će rezultirati prekrasnim fotografijama, ovdje ima dovoljno sadržaja za par dana.

Tu su umjetnički muzej, Nacionalni muzej dekorativne umjetnosti i dizajna, Nadbiskupska palača, prostrana Bymarka koja je savršena za duge šetnje u bilo koje doba godine (ali i skijanje u zimskim danima)…

Zgodan način da obiđete grad je bicikl – primijetit ćete i da je bicikl ovdje popularno prijevozno sredstvo, pa je tako i Trondheim postao poznat kao najbiciklističkiji grad Norveške. Drugo romantično prijevozno sredstvo su tradicionalni brodići s kojima možete i sami zaploviti duž rijeke koja prolazi gradom.

Svakako posjetite i predivnu katedralu Nidaros koja se ističe kao jedna od glavnih atrakcija, bez obzira na vjersko opredjeljenje putnika. U njoj je pokopan norveški kralj iz 11. stoljeća, Olaf II Haraldsson, koji je kasnije proglašen za sveca i zaštitnika nacije. Velebna gotička katedrala s čak 5 000 skulptura danas se smatra najsjevernijom srednjovjekovnom crkvom na svijetu.

Kad smo kod skulptura na katedrali, nemojte se iznenaditi ako vam nečije lice bude izgledalo poznato. Naime, kako su kipari znali izrađivati lica po uzoru na neke modele svoga doba, tako su i moderne kipove inspirirala neka moderna lica. Pogledate li prema vrhu, uočit ćete kip arkanđela Mihaela koji neodoljivo podsjeća na slavnog glazbenika Bob Dylana. I to nije slučajnost: kipar se doista poslužio Dylanovim licem kao modelom za izradu ovog kipa.

No, možda ono najbitnije po čemu je Trondheim poznat jest njegova gastro ponuda. Svjetski časopisi uvrstili su ga u jednu od najboljih gastro destinacija svijeta, a saznat ćete zašto nosi titulu „doma norveških okusa“. Iduće godine, dakle 2023., u Trondheimu će se održati dodjela nagrada za najbolji sir i svijetu. Što reći nego: ne reci dvaput!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju