Ne trolamo kada kažemo da je Troll Wall (Trollveggen) u Norveškoj najviši vertikalni kameni zid u Europi. Dio je planinskog masiva Trolltindene i Nacionalnog parka Reinheimen.

Strmoglavljuje se s visine od čak 1 100 metara, a sve donedavno nitko nije mislio ni da je moguće popeti se na njega. Tek 1950-ih počele su se formirati ekipe za penjanje na zid, a par desetljeća kasnije odvažili su se i skakači. Ovo će se pokazati kobnim…

Slavni američki „skakač“ Carl Boenish smatran je ocem tzv. base jumpinga – skakanja padobranom ili letećim odijelom s litice ili kakve fiksne strukture. Riječ je o jednom od najopasnijih ekstremnih sportova koji je u nekim zemljama čak i zabranjen.

Nažalost, zajedno s norveškim zidom pokazao se kobnim za Carla koji je ovdje smrtno stradao 1984. godine, baš kada je postavio svjetski rekord za najviši skok na svijetu.

Nije bio jedini. Osim njega, još sedam skakača izgubilo je živote u ovoj avanturi. Norveške vlasti odlučile su tome stati na kraj i zabraniti skokove sa zida.

Unatoč tome, Troll Wall nije izgubio na popularnosti sve dok 1998. masovni odron kamenih gromada nije oštetio dijelove „staze“. Pet godina kasnije, Troll Wall proglašen je neprikladnim za penjanje.

Za one koji žele uživati u njegovoj ljepoti i pritom sačuvati glavu, postoji „normalan“ prilaz s druge strane autom. A na vrhu u kampu vas čeka moderan kafić i centar za posjetioce koji svojim izgledom, oštrih kutova i u staklu, i sam podsjeća na opaki planinski vrh i kobni zid…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju