Jednu od najljepših tematskih staza u Hrvatskoj pronaći ćete na samome jugu Hrvatske, nedaleko od Ploča. Brdsko područje Striževo, osim po vidikovcima koji se pamte, speleologiji i brojnim biljnim i životinjskim vrstama, poznato je i po uzbudljivoj prošlosti. Taj kraj između između makarskog primorja i neretvanske krajine, koji se ponosi Baćinskim jezerima, Biokovom i Dolinom Neretve budi zanimanje ostavštinom ratnog doba – bunkerima koji bi mnogo ispričali o Drugom svjetskom ratu i vremenima koja sežu dalje u prošlost, kada bi samo mogli.

Tragom bunkera 

Kako bi svatko tko poželi mogao uživati u prirodi i otkriti nešto više o tim davnim vremenima, HPD Grabovica Ploče je postavilo nezahtjevnu stazu Tragom bunkera. Članovi društva su postavili putokaze, markacije, kao i informativne ploče. Za cijelu stazu potrebno je otprilike oko tri i pol sata hoda putem koji vodi do sedam bunkera i jednog topovskog spremišta. Na stazu se ulazi iz Baćine (Portine) ili iz zaselka Bristova Doca.

Tragom bunkera - 2 Tragom bunkera - 2 (Foto: Romeo Ibrišević)

Ostavština Ilira nadograđivana je u 18. stoljeću, kada je staza počela poprimati današnje konture - da bi na postojećoj antičkoj stazi okupatorske snage nešto kasnije počele širiti cestu do strateških položaja. U hodu možete doznati više o tome kako su bunkeri nastali; na informativnim pločama pročitati crtice iz doba Drugog svjetskog rata, ali i zanimljive činjenice o tradiciji tog kraja. Ilirske gomile, stoljetni suhozidi i zaboravljene grobnice neka su od mjesta koje mame pozornost, baš kao i slikoviti biljni i životinjski svijet koji ćete upoznati na putu. 

Žive razglednice 

Čar staze upravo je u bunkerima s kojih pucaju nezaboravni pogledi na more i Baćinska jezera. Poput živih razglednica otkrivaju se vizure koje izazivaju strahopoštovanje, a nije im mogao odoljeti niti putujući fotograf i ekolog Romeo Ibrišević, čijim fotografijama možete otputovati u našoj galeriji, a ovdje pogledajte i video koji potpisuje Ploče trail.

"Na Striževu se prepliću različita povijesna razdoblja. Kroz ovu stazu posjetitelji će se upoznati s nasljeđem Ilira, legendom o Teuti, svjetskim ratovima, ali i narodnim običajima, mediteranskom arhitekturom, biljnim i životinjskim svijetom. Staza obuhvaća put koji je građen od 1942. do 1943. godine. No, njena povijest seže u vrijeme Ilira, oko 1000. godina prije Krista, o čemu svjedoči mnoštvo ilirskih gomila, grobnica i gradina koje staza prati“, pišu Ploče trail.

Odlučite li krenuti na avanturu Tragom bunkera, ne ostavljajte u prirodi ništa osim tragova vlastitih stopa.

"Maslinom ovinčana, u dubokoj šumi spava": Najljepše mjesto na Dugom otoku koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim Dugi otok - 5 Dugi otok - 1 Dugi otok - 3 +1 Dugi otok - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju