Čileanski Nacionalni park Torres del Paine proglašen je osmim svjetskim čudom 2013. godine u velikom istraživanju internetske stranice VirtualTourist.com.

Od tristo predloženih lokacija u 50 različitih dijelova svijeta većina od pet milijuna pristiglih glasova išla je upravo tom čileanskom nacionalnom parku. To ne čudi ako je poznato da je riječ o geografskom području nestvarne ljepote i brojnih neobičnih karakteristika.

1. Torres del Paine prostire se na oko 1814 četvornih kilometara površine u najjužnijoj čileanskoj regiji po imenu Magallanes y de la Antartica Chilena. Nacionalnim parkom proglašen je 1959. godine, a obuhvaća čarobne šume, ledenjake, jezera, rijeke i fjordove.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Zbunjuje i majmune: Čudnovato drvo zbog kojeg se promijenio zakon

2. Prepoznatljivi je dio parka planinski lanac Cordillera del Paine, odnosno tri granitna monolita poznata kao Torres del Paine (u prijevodu sa španjolskog tornjevi plavog) koji su proglašeni rezervatom biosfere UNESCO-a. Najviši je vrh Cerro Paine Grande, koji se izdiže na 2884 metara visine.

3. U sklopu planinskog lanca Cordillera del Paine posebno se izdvajaju i Los Cuernos ili rogovi – spektakularni granitni vrhovi nastali erozijom koji se ističu zbog svojeg posebnog oblika i boje.

4. U ovom nacionalnom parku može se naći i monumentalni ledenjak Grey, koji je prije dvadesetak godina zauzimao 270 četvornih kilometara površine, a u posljednjem se desetljeću počeo raspadati na manje dijelove zbog posljedica globalnog zatopljenja.

Sambuca Putovanja 5 mjesta na svijetu koja će vam platiti da se u njih preselite

5. Torres del Paine obuhvaća i neke od najljepših ledenjačkih jezera na svijetu kao što su Grey Pehoe, Nordenskiöld i Sarmiento, a koji oduševljavaju nestvarno plavom bojom vode.

6. Park je otvoren tijekom cijele godine, a posjeti ga oko četvrt milijuna turista.

7. Torres del Paine sadrži i jednu od najpopularnijih staza za treking u svijetu – W. Staza W je duga oko 70 kilometara, a da biste je prešli, potrebno je četiri do šest dana.

8. Ovaj Nacionalni park obuhvaća nekoliko različitih ekosistema s bogatom florom i faunom. Ovdje ćete naći 25 različitih vrsta sisavaca – od gvanaka preko pume do divljih konja, 115 vrsta ptica te brojne biljne vrste.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju