Svatko tko traži neko novo, nerazvikano i neobično mjesto za proljetni izlet, trebao bi razmisliti o ovom škotskom gradiću.

Tobermory, smješten na Unutarnjim Hebridima, točnije na otoku Mull možda je najpoznatiji po svojim savršeno oslikanim kućicama i zadivljujućem krajoliku. Njegove šarene zgrade izgledat će poznato svima koji su ranih 2000 – ih gledali seriju Balamory. Naime, popularna britanska serija za djecu (ukupno 253 epizode kroz 6 godina), snimala se upravo u ovom gradu, tako da mnogi dan danas, kad ga vide uzviknu „Ah, evo nas u Balamoryju“.

Kako izvještava britanski Mirror, obalni grad postao je važna luka u kasnom 18. stoljeću. Danas su njegove zgrade i krajolik koji oduzima dah među stvarima koje privlače posjetitelje i oduzimaju im dah.

Tobermory - 2 Tobermory - 2 (Foto: Getty Images)

Hoteli i pansioni udaljeni su samo nekoliko koraka od glavne ulice, koja zahvaljujući svojoj živopisnoj obali nudi mnoštvo fotografija koje će svi zaljubljenici u Instagram rado objaviti. Užurbana luka puna je ribarskih brodova i jedrilica, kao i trajekta koji voze za Kilchoan.

Grad ima i važno povijesno značenje. Naime, legenda kaže da olupina španjolske galije leži negdje u blizini grada. Brod je bio dio poražene Armade iz bitke koja se odvila 1588. i bježao je od engleskih brodova kada se odlučio usidriti u Tobermoryju radi opskrbe.

Potraga za blagom

Međutim, nakon nesuglasica oko duga izbio je požar i eksplodirao barut. Vjerovalo se da je galija nosila „milijune zlatnika“ kad je potonula, ali nikakvo značajno blago još nije otkriveno.

S druge strane, destilerija Tobermory mjesto je koje svaki posjetitelj mora posjetiti. Povijesna destilerija viskija i džina, koja datira još od 1798. godine, nudi obilaske i degustacije koji su savršeni za popodnevno druženje.

Tobermory - 5 Tobermory - 5 (Foto: Getty Images)

A da nema ni galije ni destilerije, samo zbog obilja ukusnih morskih plodova koji se poslužuju u hotelima i restoranima, ovo mjesto vrijedno je posjeta. Ono što završi na vašem tanjuru često je ulovljeno baš taj isti dan.

Osim toga, otok Mull i susjedna Iona postali su popularna odredišta za promatranje divljih životinja, privlačeći tisuće posjetitelja koji dolaze vidjeti surog orla i orla bjelorepana.

Najpoznatiji morski orlovi na otoku, Skye i Frisa, prikazani su u bezbrojnim TV emisijama i dokumentarcima. Uspješna reintrodukcija orlova bjelorepana dovela je do porasta njihovog broja diljem otoka, pa čak i u samom Tobermoryju. Nadalje, morsko područje služi kao vitalno hranilište za dupine, kitove i morske pse.

U svakom slučaju, ako želite vidjeti Škotsku, a nemate namjeru ići u poznata odredišta poput Edinburgha ili Glasgowa, Tobermory bi mogao biti pravi izbor za vas.

Pivnica koji dijeli besplatno pivo svakom tko uspije doći do nje Pub The Old Forge u Škotskoj - 4 Pub The Old Forge u Škotskoj - 3 Pub The Old Forge u Škotskoj - 1 +0 Pub The Old Forge u Škotskoj - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju