Poželite li ovog ljeta istražiti crnogorski dio Jadrana ili preciznije – Boku Kotorsku, predlažemo da se zaputite u njen najsunčaniji grad: Tivat. Mediteranska oaza pruža dovoljno sadržaja, apartmana i hotela, plaža i restorana, a opet, nije razvikana ni divlja pa je idealna za one koji žele malo više mira na svom odmoru.

Tivat se smjestio u zaljevu Boki Kotorskoj, točnije na poluotoku Vrmac. Riječ je o malom gradiću koji se prostire na svega 46 kilometara kvadratnih – pa premda je miraniji i pitomiji od poznatijih priobalnih gradova kao što su Bar ili Budva, sigurno će vas oduševiti svojim duhom i opuštenošću.

Njegove ulice krase brojne barokne palače, a njegove ulice redovito oživljavaju u bojama raznih fešti. Ne zovu ga bez razloga gradom kulture i muzike, a sveopćem šarenilu doprinosi i raznoliko stanovništvo: ovdje su dom našli i Crnogorci, i Srbi, i Hrvati, ali i brojni drugi. Štoviše, legenda kaže kako je upravo ovdje ilirska kraljica Teuta imala svoj ljetnikovac, te da je baš po njoj grad dobio ime.

Naročito je živahno tijekom ljeta jer Tivat ima i nekoliko plaža savršenih i za one koji vole kamene obale, ali i one koji preferiraju šljunak i pijesak. Oni koji su ga već posjetili sigurno će se rado prisjetiti gostoljubivosti i ljubaznosti domaćih ljudi, što je uvijek dodatan plus i lijepo sjećanje na grad.

U novijoj povijesti, tj. 1970-ih i 1980-ih, Tivat se istaknuo svojom kulturnom i umjetničkom scenom. Likovne izložbe i saloni, galerije i muzeji niknuli su u ovom periodu, omogućivši brojnim umjetnicima da konačno pokažu svoja djela. Stoga svakako posjetite lokalni Muzej i galeriju Tivat, smješten u centru Tivta, u srednjovjekovnom kompleksu koji je nekad bio ljetnikovac poznate kotorske porodice Buća.

Tivat se može pohvaliti i teatarskom stranom svoje umjetničke duše – ovdje se održava Festival mediteranskog teatra Purgatorije. Ima li ljepše najave od one da se „u vrelini augustovskih noći pod mediteranskim zvijezdama ovdje mogu pratiti ribarske svađe, konobe, lažni trgovci, bogatuni, vagabundi i karnevali“…?

Kako sami poručuju, Mediteran možda jest svijet za sebe, ali je bio i ostao središte svijeta.

Skočimišica na Durmitoru: Putopis zbog kojeg će vas osvojiti crnogorski vrhovi, jezera i vidikovci Putopis - 2 Putopis - 3 Putopis - 5 +10 Putopis - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju