Jezero špilje Tapolca u susjednoj Mađarskoj otkriveno je 1903. godine i desetljeće kasnije otvoreno je javnosti u turističke svrhe. Bila je to ujedno i prva mađarska špilja u koju je uvedena struja.

Ono što je već na prvi pogled čini posebnom su očaravajući vapnenački zidovi i stijene, a onaj nama nevidljivi dio koji je čini posebnom je izvor njezine vode. Naime, voda dolazi u špiljsko jezero iz dva različita izvora, što objašnjava nastanak dvaju prolaza.

Špilje su inače poznate po svojim ne baš prijateljskim temperaturama, no voda špilje Tapolca iznenađujuće je topla. Temperatura vode kreće se između 18 i 20 stupnjeva, a njome možete zaploviti u čamcu. Štoviše, čamcem ćete upravljati sami, pa će time vaša pustolovina biti još veća.

Ne trebate se plašiti špiljskih voda ni puteva. Ruta kojom možete ploviti čamcem duga je oko 180 metara, a voda je plitka oko 40 centimetara, s iznimkom nekih mjesta dubine nekoliko metara. Poseban stanovnik špiljskih voda je mala vrsta ribe tj. šarana zvana pijor ili gagica. Kod nas se može pronaći u Buškom blatu te Blidinjskom i Skadarskom jezeru, a dolazi u velikim jatima.

Špilja je strogo zaštićena 1982. godine, iako je prethodno bila zaštićena u sklopu opće zaštite svih špilja. Prije sedam godina špilja je uređena i dobila je pripadajući Centar za posjetitelje u sklopu kojeg u 10 različitih dvorana možete "na suho" upoznati svijet špilja i jezera na interaktivan način.

Tapolca se nalazi u zapadnom dijelu Mađarske, sjeverno od jezera Balaton, u idiličnom okruženju sastavljenom od zelenih brdašaca i vinograda. Budući da je špilja Tapolca iznimno popularna među turistima, savjetuje se da dođete u ranim jutarnjim satima ili rezervirate svoju kartu online kako ne biste dugo čekali u redovima.

"Mađarski Louvre": Mjesto koje ljubitelji umjetnosti ne smiju zaobići u Budimpešti Muzej u Budimpešti - 5 Muzej u Budimpešti - 4 Muzej u Budimpešti - 3 +1 Muzej u Budimpešti - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju