Tampere je grad koji mnogi turisti preskaču jer u Finskoj uglavnom obiđu prijestolnicu - Helsinki. Ipak, griješe, jer mogu vidjeti vrlo jedinstven finski grad, a kako ćemo vidjeti kasnije, i grad koji nudi mnoge aktivnosti.

Diljem svijeta se smatra tehnološki naprednim gradom i često je na „prvoj crti napretka“. Kao industrijski grad, čini se kako na prvu i nema nešto ponuditi, no kad pogledate bolje, vidite kako je omeđen veličanstvenim jezerima, ima idealan teren za planinarenje, a uokolo se uvijek događa mnogo zabave.

Ovdje je „pomiješana“ industrija, drvene kuće, kulinarske delicije i kulturna obilježja iz ne tako daleke prošlosti. A turisti mogu uroniti u domaću kulturu i opustiti se u saunama koje se nalaze na doslovno svakom koraku.

Šetnja prirodom

Put oko jezera Hervantajarvi dugačak je oko pet kilometara, a prati ga krajolik koji se proteže od stjenovitih šuma do obale jezera. Samo jezero poznato je po tome što je idealno za ribolov, a ukoliko volite razna leteća stvorenja, ovdje će vas oduševiti veliki broj različitih leptira. Također, ukoliko budete imali sreće, nabrat ćete usput i bobičasto voće.

Prirodna ruta Tammerkoski okružuje središnji okrug Tamperea. Ruta je duga 2,6 kilometara, a duž puta su postavljeni paneli o pticama, vegetaciji, kukcima, ribama i šišmišima. Ploče također ilustriraju  ljudski utjecaj na okoliš. Imajte na umu da šetnja prirodom nije u potpunosti dostupna tijekom zimskih mjeseci.

Uživanje u saunama

Tampere se naziva i „glavnim svjetskim gradom sauna“, tako da je kao takav idealan za sve zaljubljenike u ovaj vid opuštanja. Ujedno ima i najveći broj javnih sauna u zemlji. Neke od najpoznatijih sauna su Rajaportti, najranija finska zajednička sauna, otvorena još 1906. godine. Oni koji žele saunu s pogledom na jezero neka potraže Rauhaniemi ili Kaupinoja saune, a svi koji žele izvanrednu uslugu trebaju se zaputiti u saunu Suomensaari.

Istražite povijesno važnu katedralu

Katedrala u Tampereu je protestantska crkva. Poznata je po svojim simbolističkim muralima koje je nacrtao Hugo Simberg. Umjetnička djela uključivala su adaptacije Simbergovog Ranjenog anđela i Vrta smrti, što je u to vrijeme izazvalo mnogo negativnih reakcija. Simbergova freska leteće zmije na grimiznoj pozadini na vrhu krova, koju su neki promatrači vidjeli kao znak poroka i korupcije, izazvala je znatne kontroverze.

Zabavni park Sarkanniemi

Pustolovni park Särkänniemi spaja šest različitih atrakcija kako bi ponudio visokokvalitetno iskustvo za cijelu obitelj. Tu su različite vožnje, ali i akvarij u kojem boravi više od 200 vrsta riba. Svakako treba posjetiti i planetarij, a najmlađe će najviše razveseliti Angry Birds svijet, gdje se nudi deset različitih atrakcija.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju