Često u životu crpimo inspiraciju iz nekih stvari koje vidimo i doživimo. One nas toliko oduševe i ostave bez teksta, pa o njima maštamo i razmišljamo dugo vremena. Prirodne ljepote očito fasciniraju i pisce, pa je tako slavni J.R.R. Tolkien, autor kultnih djela poput „Hobita“ i „Gospodara prstenova“, inspiraciju za svoje najpoznatije djelo našao prilikom posjete jednom švicarskom pitoresknom mjestu.

Za stvaranje fantastičnog svijeta Rivendella, Tolkienu je kao inspiracija poslužio, barem tako povijest kaže, gradić Lauterbrunnen. Bila to samo legenda ili ne, dovoljno je zaviriti u fotke mjesta, te shvatiti zašto priča o inspiraciji itekako drži vodu.

Mjestom dominira visoki vodopad koji se spušta niz planinu u podnožju mjesta, a kad ga vidite, izgleda kao da je zaleđen u trenutku. Dolinu okružuju planine, koje isto tako „štite“ Lauterbrunnen, a s blagim potokom koji vijuga kroz grad i skromnim kućama izgrađenim u obroncima brda, ovo bi vrlo lako mogao biti pravi Rivendell.

Lauterbrunnen - 3 Lauterbrunnen - 3 (Foto: Getty Images)

Uostalom, i sam Tolkien je za vrijeme proputovanja po Švicarskoj svom sinu u pismu napisao kako ga je zemlja ostavila bez daha, posebno naglasivši ljepote krajolika. A kao „fun fact“ možemo dodati kako je navodno planina Silberhorn u „Gospodaru“ napravljena po uzoru na planinu Jungfrau.

Lauterbrunnen možemo slobodno nazvati i mjestom vodopada, pošto se ovdje nalaze ukupno 72. Do mjesta je lako doći autom ili vlakom, a obići ga možete u jedan dan, te vam za njega ne treba ništa posebno osim udobnih cipela. Ovdje stalno živi 2 i pol tisuće duša, pa i ako posjetite mjesto, nemojte biti jedan od onih napornih turista koji doslovno vire iz nečijeg dvorišta u želju da naprave čim bolju fotku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju