Vjerojatno vam je poznato kako se neke stvari nakon nekog vremena iskoriste za potpunu drugu namjenu nego za što su prvotno bile predviđene. Tako su neki od bunkera u Albaniji postali sasvim zgodni kafići, a neke stare tvornice restorani ili koncertne dvorane.

No, ovaj slučaj iz Švedske teško je nadmašiti, jer je nevjerojatno da je netko uspio prenamijeniti ni manje ni više nego kamenolom u mjesto za koncerte!

Jedan napušteni bivši kamenolom vapnenca pokazao se savršenim mjestom za koncerte. Dalhalla, ili Draggangarna kako je kamenolom ranije bio poznat, bio je u funkciji do 1990. godine. Do tada je to bila rupa duboka šezdeset metara u zemlji u šumama izvan Rattvika, ali je imala jednu značajku koja će promijeniti budućnost te iste rupe.

Ideja o izgradnji pozornice u kamenolomu potekla je od bivše operne pjevačice Margarete Dellefors 1991. godine, a svečana inauguracija održana je četiri godine kasnije. Amfiteatralni oblik u kombinaciji s hrapavom površinom zidova prigušuje jeku i stvara "mekan" zvuk.

Nevjerojatno zvuči, ali operna djela mogu se održavati na pozornici bez ikakvih elektroničkih pojačala. Vađenjem kamena stvorena je jama nalik amfiteatru koja se kvalitetom akustike pokazala usporedivom s najboljim vanjskim pozornicama u Europi.

To je dovelo do stvaranja pozornice Dalhalla, mjesta koje se nalazi u kamenolomu i nudi jedinstveno okruženje s nevjerojatnim zvukom za otprilike četiri tisuće posjetitelja na sjedećim mjestima, ali i dio za publiku koja stoji ispred pozornice.

Dalhalla nudi koncerte od lipnja do početka rujna u širokom rasponu žanrova; od opere, do jazza, popa i rocka. Ime je kombinacija staronordijske Valhalle, inspirirane operama Richarda Wagnera, i imena regije u kojoj se nalazi, Dalarna.

U svakom slučaju, bio bi pravi doživljaj otići na jedan koncert ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju