Jedinstven način odmora i uživanja u prirodi. Tako bi se najlakše moglo opisati kampiranje. Mnogi su već odavno otkrili ovaj način odmora i zabave, a mnogi zapnu i već na prvoj prepreci - odabiru lokacije ili nedostatku opreme. 

Smatramo kako nije potrebno previše uložiti kako biste uživali na kampiranju, već da je važnije pogoditi pravu lokaciju, koja će odgovarati vašem budžetu i karakteru. Pa krenimo s nekim jednostavnim savjetima s kojima biste se lakše mogli odlučiti na prvo ljeto u šatoru, a vi iskusni pišite u komentarima sve ono s činme se ne slažete i što smo eventualno zaboravili spomenuti.

Odaberite pravu lokaciju

Jadranska obala i kontinentalni dio zemlje obiluju mnoštvom prekrasnih kampova koji nude različite sadržaje i pogodnosti. Prije nego što rezervirate svoje mjesto, istražite različite lokacije i odlučite što vam najviše odgovara.

Ako preferirate mir i tišinu, možda ćete se odlučiti za kamp u blizini nacionalnog parka ili onaj udaljen od većih gradova. S druge strane, ako želite više sadržaja i blizinu plaže, odaberite kamp koji se nalazi u sklopu turističkog kompleksa ili mjesta.

Ponesite pravu opremu

Kvalitetna kamperska oprema ključna je za udoban i siguran boravak u prirodi. Najvažnije stvari koje trebate ponijeti su šator, vreća za spavanje, prostirka ili madrac, svjetiljka, pribor za kuhanje, posuđe i sredstva za održavanje higijene.

Također, ne zaboravite ponijeti dovoljno odjeće, posebno za noćne temperature koje mogu biti niže. Ako ne znate odakle krenuti, posjetite neku od specijaliziranih prodavaonica gdje možete pronaći sve potrebno za vaše prvo kampiranje.

I zapamtite - ne morate prve godine imati sve. Investirajte prvo u dobar šator, madrac na napuhavanje posudite, a stolica neka bude prvi panj na koji naiđete. Karikiramo, ali mislimo da znate na što ciljemo?

Odaberite pravi šator

Izaberite šator koji odgovara vašim potrebama. Postoje različite veličine i tipovi šatora, pa odaberite onaj koji će vam pružiti dovoljno prostora za spavanje i stvari. Također, postoje šatori koji imaju i dvije / četiri sobe, pa je dobro planirati unaprijed s obzirom na to koliko osoba putuje te koje su vaše potrebe prilikom boravka.

Planirajte svoje aktivnosti

Kampiranje vam pruža izvrsnu priliku za istraživanje prirodnih ljepota i svih aktivnosti na otvorenom. Biciklizam, planinarenje, plivanje, ronjenje i ribolov samo su neke od mogućnosti koje možete iskoristiti. Napravite popis aktivnosti koje biste željeli isprobati i planirajte svoje dane kako biste maksimalno iskoristili svoj odmor. Ako ste tip kojemu odgovara mirniji odmor, zauzmite mjesto u hladu i ne mrdajte sve dok ne bude vrijeme za osvježenje u moru, rijeci, jezeru...

Poznavanje pravila i sigurnost

Prije nego što krenete na svoje prvo kampiranje, važno je upoznati se s pravilima kampiranja i sigurnosnim mjerama. Obratite pažnju na propise vezane uz postavljanje šatora, upotrebu otvorenog plamena i odlaganje otpada. Također, budite svjesni vremenskih uvjeta i pratite upute o sigurnosti na moru. Budite uredni te svoje mjesto držite čistim. Operite suđe nakon kuhanja i otklonite rizik od dolaska neželjenih životinja u potragu za hranom. Poštujte kućni red kampa.

Kampiranje u mobilnim kućicama

Ako želite boraviti u kampu, a ne želite kupovati opremu, u gotovo svim kampovima možete unajmiti mobilne kućice. One će vam pružati maksimalnu udobnost prilikom boravka, baš kao da ste kod kuće. Ali želite li odmor kod kuće? ;)

Koliko košta kampiranje?

Cijena kampiranja u Hrvatskoj može varirati ovisno o lokaciji, vrsti kampa, razdoblju boravka i dodatnim uslugama koje su dostupne.

Gotovo svi kampovi naplaćuju ovo stavke. Broj osoba koje borave, broj šatora, motocikle, automobile ili kampere, kućne ljubimce, priključak za struju... Veći kampovi cijene više parcele bliže moru pa ako baš morate biti u prvom redu platit ćete dosta više. Odaberite lokaciju i pogledajte koji su kampovi na tom području i istražite cijene. Kada zbrojite sve stavke dobit ćete cijenu po danu koja ovisno o spomenutim stavkama i kategorizaciji kampa može jako varirati.

Hrvatska je poznata po svojim prekrasnim kampovima duž obale i na kontinentu, a cijene se obično kreću u sljedećem rasponu:

  • Kampiranje u jednostavnijim kampovima bez mnogo dodatnih sadržaja može koštati između 8 do 15 eura po noćenju za dvije osobe sa šatorom.
  • Za kampove s boljom infrastrukturom, uključujući električni priključak, tuševe, sanitarije i ostale pogodnosti, cijene se obično kreću između 15 do 30 eura po noćenju za dvije osobe sa šatorom.
  • Za luksuznije kampove s više sadržaja poput bazena, restorana, sportskih terena i dječjih igrališta, cijene mogu biti više i kretati se od 30 eura pa nadalje po noćenju za dvije osobe s šatorom.
  • Imajte na umu da ćete dodatno platiti parkiranje za automobil, boravak kućnih ljubimaca, struju i slično. Dobro istražite sve stavke cjenika prije nego se odlučite na kampiranje.

Prvo kampiranje može biti nezaboravno iskustvo koje će vam pružiti bliski kontakt s prirodom i priliku za opuštanje. Uživajte u prekrasnom okruženju i stvorite nezaboravne trenutke s obitelji ili prijateljima.

Popularni kampovi u Hrvatskoj

Nasumično smo odabrali neke od popularnijih kampova u Hrvatskoj, nismo radili presjek cijena ili sadržaja, nego smo izdvojili par "morskih" kampova s više sadržaja i možda boljom infrastrukturom za početnike. Naši favoriti su ipak manji kampovi s više mira i u zabaćenijim lokacijama.

Kamp Zaton Holiday Resort - Smješten u blizini grada Zadra, ovaj kamp je idealan za obiteljski odmor. Nudi razne bazene, vodene parkove, sportske terene, animacijski program za djecu i odrasle te pristup prekrasnoj pješčanoj plaži.

Kamp Solaris - Smješten u blizini Šibenika, Kamp Solaris je luksuzno odmaralište s vlastitom plažom. Osim kampiranja, možete uživati u bazenima, spa centru, restoranima, dječjim klubovima i brojnim sportskim aktivnostima.

Kamp Biograd - Nalazi se u blizini grada Biograda na Moru i ima izravan pristup plaži. Ovaj kamp nudi moderne sanitarne čvorove, restorane, trgovine, dječje igralište i animacijski program. Također je idealna polazna točka za istraživanje nacionalnih parkova poput Kornata i Krke.

Kamp Ježevac - Smješten na otoku Krku, ovaj kamp se ističe svojom prekrasnom lokacijom uz more. Nudi modernu infrastrukturu, teniske terene, dječje igralište, restoran i plažu s plavom zastavom.

Kamp Marina - Ovaj kamp smješten je u blizini Trogira i nudi prekrasan pogled na Jadran. Gosti mogu uživati u bazenima, terenima za sport, restoranima i wellness centru. Plaža je udaljena samo nekoliko koraka.

Kamp Šimuni - Smješten na otoku Pagu, Kamp Šimuni je obiteljski kamp s prekrasnom plažom i kristalno čistim morem. Nude se razni sportski tereni, restorani, trgovine i animacijski programi.

Kamp Slanica, Murter - Kamp Slanica na otoku Murteru je jedan od najpopularnijih kampova u Dalmaciji. Smješten na samoj obali, ovaj kamp pruža izvanredan pogled na Jadransko more i okolne otoke. Tu su restoran, beach bar, trgovina, sportski tereni, dječje igralište i animacijski program. Možete se opustiti pored bazena ili sudjelovati u sportskim aktivnostima poput odbojke na pijesku ili tenisa.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju