Strma Reber planinski je prijevoj u Sloveniji preko kojega je prije ni dvadeset godina izgrađena jedna od najstrmijih cesta kojima se možete provozati.

Cesta je izgrađena je radi boljeg povezivanja Osilnice i Kočevske reke i stanovnicima tih mjesta skratila je put za 30 kilometara.

Iako svoju funkciju savršeno ispunjava, ona je prije svega panoramska cesta na kojoj ćete maksimalno uživati u pogledima i svježem planinskom zraku – uspinje se, naime, do visine od 993 metra nad morem.

Strma Reber, koju zovu i maštovitim imenom "Medveđe Črevo", duga je osam i pol kilometara, sastoji se od 19 serpentina pod kutom od 180 stupnjeva, prosječni nagib ceste iznosi od 8,8 %, a maksimalni 17 %.

Ako se nađete na toj cesti, a lako posjet možete spojiti s izletom na izvor Kupe, svakako se zaustavite na osmoj serpentini, gdje je uređeno odmorište i vidikovac sa spektakularnim pogledom na cijelu Osilničku dolinu.

Još dok se cesta gradila mnogi su predviđali da će ona postati meka sportašima željnim adrenalina i ljubiteljima svih vrsta kotača. I nisu pogriješili.

Cestu su odmah "pod svoje" uzeli motociklisti, zovu je bear ride, a njezinu posebnost prepoznali su i profesionalni biciklisti i longboarderi.

Upravo se tu održavaju svjetsko prvenstvo u spuštanju na longboardu, profesionalne biciklističke utrke te godišnji rekreativni biciklistički uspon "Navkreber na Strmu Reber".

Biciklisti je ipak i dalje zovu Medveđe Črevo – jer iz zraka doista podsjeća na probavni sustav.

Asian Street Food: Kućice koje vrijedi obići na novom festivalu u Zagrebu Asian Street Food Festival - 1 Asian Street Food Festival - 2 Asian Street Food Festival - 3 +21 Asian Street Food Festival - 4

Ziga Zivulovic jr.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju