Podravski gradić na rijeci Bednji imao je bogatu prošlost, što daju naslutiti arheološka nalazišta koja ukazuju da je nastao na temeljima rimskog naselja. No to nije razlog zbog kojih privlači turiste iz drugih krajeva Hrvatske, ali i svijeta. Na glavnome trgu u Ludbregu nalazi se točka koja ukazuje da se nalazite u središtu svijeta, a oko nje se šire koncentrične kružnice na kojima su ispisani hrvatski i europski gradovi koji su jednako udaljeni od idiličnog gradića.

Dan centra svijeta slavi se 1. travnja svake godine od 1996., a ujedno i rođendan vinogradarke Ludberge po kojoj je grad dobio ime. Na glavnom gradskom trgu koji označava centar svijeta dodaje se po jedna nova pločica koja nosi ime nekog novog svjetskog grada.

Glavni trg je i mjesto okupljanja, kao i središte zbivanja brojnih događanja i manifestacija. Ondje se nalazi i rodna kuća Mladena Kerstnera, tvorca popularnih Gruntovčana, kao i dvorac obitelji Batthyany gdje se nalazi restauratorska radionica.

Ispred prostorija gradske uprave jedne od zgrada kompleksa dvorca Batthayany nalazi se osam golemih, 65 milijuna godina starih kamenih kugli – prirodni fenomen koji svjedoči o tome kako je područje današnjeg Ludbrega i dobrog dijela kontinentalne Hrvatske bilo dno Panonskog mora. Kugle su nastale taloženjem pijeska i njegovim polaganim pretvaranjem u stijenu, a dolaze u raznim oblicima.

Hodočasnici često odlaze u ludbrešku zavjetnu kapelu, kao i župnu crkvu Svetoga Trojstva, još otkako se proširila legenda o sumnjičavom svećeniku koji je živio u 15. stoljeću. Prema legendi, tijekom mise dok je svećenik lomio hostiju potekla je krv u kalež, a on je zauvijek otklonio sumnje. I papa Leon X. potvrdio je taj događaj.

Nađete li se u Ludbreg možete i prošetati do Katalene s koje puca pogled na Podravinu, Međimurje i Mađarsku, kao i nešto prigristi. Raznolikost je riječ koja najbolje opisuje ludbreški pejzaž.

Rijeke, šume, brežuljci, ravnica, polja i šaroliki prizori nude brojne mogućnosti za outdoor provod. Hodanje, bicikliranje, trčanje i planinarenje neke su od aktivnosti kojima se možete baviti u tom idiličnom podravskom kraju.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju