Na sjeverozapadu Španjolske smjestila se Asturija, čiji su stanovnici itekako ponosni kako je to jedini dio zemlje koji nikada nije pao u ruke Maurima. Neki od njih će reći kako je samo Asturija prava Španjolska, a ostatak zemlje jednostavno „tierra de reconquista“, odnosno „ponovno osvojena zemlja“. Povijest na stranu, ta raskošno zelena regija ima mnogo sličnosti s Kantabrijom, svojom istočnim susjedom.

Dramatična obala sa strmim liticama nanizana je ribarskim lukama, kao što su Ribadesella i Cudillero te plažama kojih ima više od 200. U unutrašnjosti ćete naći planine (uključujući veći dio planinskog lanca Picos de Europa) s visokim vrhuncima i dubokim dolinama te rustikalnim selima koja zovu da ih istražite. Ljubitelje arhitekture u Asturiji će pretežito pronaći ostatke predromanike, a kulturna prijestolnica Asturije je Oviedo s čudesnim povijesnim crkvama, samostanima i fontama koje je zaštitio UNESCO.

Asturija - 2 Asturija - 2 (Foto: Shutterstock)

Asturija je inspirativno mjesto bilo da krenete prema obali ili šumama i planinama, gdje možete pronaći mir i tišinu u predivnim krajolicima. Jedno od mjesta koje posjećuju zaljubljenici u prirodu je i Sierra del Sueve, planinski lanac nedaleko od obale s rutama koje su dobro označene putokazima te šumama vrba, topole, hrasta i kestena. Dobra polazišna točka za istraživanje tog dijela Asturije je selo Colunge, udaljeno četiri kilometara od planinskog lanca. Pico Pienzu, visok 1159 m vrh je do kojeg vode brojne rute.

Asturija - 1 Asturija - 1 (Foto: Shutterstock)

Kruna Sierra del Sueve je stara betonska promatračnica Mirador del Fito s koje se pruža savršeni pogled u svim smjerovima i odlična stanica do vrha, na pola puta između Colunge i Arriondasa. Od Mirador del Fitu treba oko pet sati do Pico Pienze i natrag, ali uspon nije jako zahtjevan, a cijeli je put dobro označen. Prvi dio vodi do prevoja ElBustacu i od tamo uspon postaje nešto teži, ali uz nešto truda može se doći do vrha s pogledom na nevjerojatan krajolik.

Mirador del Fito poznat je kao jedan od najljepših vidikovaca u Španjolskoj, a za dana kada je vidljivost dobra pogled je zbilja spektakl. Na sjeveru se vidi obala kantabrijskog mora, obrubljena pješčanim plažama i stjenovitim uvalama, a na jugu su vrhovi Nacionalnog parka Picos de Europa. U svakom slučaju, nađete li se u Asturiji, ovaj kraj vrijedi istražiti pješice.

Fenomenalna hrana je tek početak priče: 5 mjesta koja treba vidjeti u San Sebastianu San Sebastian - 1 San Sebastian - 2 San Sebastian - 3 +2 San Sebastian - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju