Spomene li se kome Biševo, prva asocijacija na ovaj otok u središtu dalmatinskog arhipelaga bit će Modra špilja. Modra špilja nalazi se u uvali Balun te se smatra jednim od najpoznatijih i najljepših prirodnih spomenika na Jadranu. Svakako se isplati čamčićem na vesla ući kroz 1,5 metara uski i 2,4 metara visok prolaz na istočnoj strani otoka kako bi uživali u njegovom zapanjujućem plavetnilu.

No Biševo nudi i neke druge zanimljive lokalitete koje svakako treba posjetiti. Da bi zaštitili prirodne ljepote, ali i potaknuli posjetitelje na istraživanje cijelog otoka otvoren je Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo. Ono pruža informacije o podmorskim, kopnenim i geološkim fenomenima otoka, kulturnoj baštini te bogatoj prošlosti Biševa.

Znate li što trebate vidjeti na Biševu? Osim, dakako, Modre špilje?

Najviši vrh Biševa

Vrh Stražbenica je najviši vrh Biševa. Iako se izdiže na tek 239 metara visine, do njega vodi strma i uska markirana staza koja iziskuje oprez prilikom uspona u odgovarajućoj obući za penjanja uz dosta vode i zaštitu od sunca. Isplati se popeti jer s vrha se pruža divan pogled na rt Gatulu, more, obližnju Komižu i pučinske otoke Viškog arhipelaga. Poslužiti se možete i postavljenim dvogledom za uživanje u lijepim krajolicima, a na vrhu se nalaze i informativne ploče uz koje možete saznati više informacija o geologiji te flori i fauni otoka.

Najduža morska špilja na Jadranu

Odvažite se i na organizirani posjet najduljoj morskoj špilji na Jadranu – Medvidina špilja – u kojoj je nekoć obitavala sredozemna medvjedica, a po kojoj je i dobila ime. Riječ je o špilji dugoj 160 metara u uvali Trešjavac koja je dobrim dijelom u potpunoj tami. Unatoč tome, ovdje se ne smiju koristiti rasvjetna tijela niti stvarati buka. Medvidina špilja je, naime, stanište brojnim morskim organizmima – od mahovnjaka i spužvi preko zvjezdača i zupka do gavuna i rakušaca roda Hemimysis – pa ih nemojte uznemiravati.

Medvidina špilja, Biševo Medvidina špilja, Biševo (Foto: Shutterstock)

Geostaza Biševo

Nekadašnja geostaza Biševo proširena je novim dionicama te se sada proteže kroz cijeli otok s ukupnom duljinom od oko 19 kilometara. Možete je prijeći pješice, a većim dijelom i biciklom. Uz uređenu stazu nalaze se putokazi, info table, sjenice, vidikovac s panoramskim teleskopom, a tu su i dvije kamere za praćenje gniježđenja Eleonorinog sokola.

Najjužnija obalna topnička bitnica Jadrana

Na samom jugu otoka na rtu Gatula smještena je najjužnija obalna topnička bitnica Jadrana koja je sada uređena i osvjetljena. Otvori nekadašnjih topova preuređeni su u četiri odmorišta za posjetitelje. Sjajno je mjesto za posjet za vrijeme velikih vrućina jer nudi hlad, ali i predivan pogled na otočić Kamik i Medvidinu špilju.

Plaže na Biševu

Bilo bi šteta doći na Biševo, a ne posjetiti njegove prekrasne plaže. Na zapadnoj strani otoka nalaze se dvije pješčane plaže – Porat i Salbunara, a na istočnoj strani na raspolaganju je šljunčana plaža Mezuporat.

Jedinstvene u svijetu: 5 očaravajućih špilja kakve jedino možete pronaći u Hrvatskoj Baraćeve špilje +0 Odisejeva špilja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju