Kako je putovati održivo sve važnije i važnije, dobro nam je poznato. Prepoznale su to i mnoge zemlje, pa su tako nedavno Nijemci omogućili besplatnu vožnju vlakovima diljem zemlje. No, definitivno nisu jedini, jer su se za to odlučili i u Španjolskoj!

Svaka zemlja na različite načine odgovara na povećanje troškova života kojem svakodnevno svjedočimo, a Španjolska je odlučila pomoći svojim građanima, čini se, maksimalno. Kako donosi portal Timeout, nakon smanjenja cijena javnog prijevoza, PDV-a i poreza na gorivo vlasti su najavile i kako će veliki broj srednjih i kraćih putovanja vlakom učiniti besplatnim.

Sve rute kojima voze prigradski vlakovi i sve regionalne linije koje spajaju udaljenosti manje od 300 kilometara, a da pritom njima upravlja nacionalni željeznički prijevoznik Renfe, bit će besplatne od 1. rujna pa sve do kraja godine.

Time će turistima koji tamo dolaze biti lakše doći do udaljenijih dijelova grada, ali i iz grada u kojem su smješteni moći će potpuno besplatno posjetiti neki obližnji. Ova odluka zapravo se naslanja na nedavnu odluku o financiranju javnog prijevoza, gdje su vlasti najavile 30 do 50 posto popusta na sav javni prijevoz.

Ideja je da se cijela stvar financira iz poreza na banke i energetske tvrtke koje trenutačno najviše profitiraju na visokim računima za energiju i kamatama. Taj bi porez trebao stupiti na snagu 2023. i očekuje se kako će generirati oko 50 milijardi kuna poreznih prihoda.

Naravno, smanjenje cijena karata u javnom prijevozu (za razliku od smanjenja poreza na gorivo) također je sjajno za poticanje ljudi da se prebace s privatnog prijevoza koji zagađuje okoliš. Stoga, ako ste dosad razmišljali kamo otputovati ovog rujna, mislimo da sa Španjolskom nećete pogriješiti.

Romantična Sevilja: Osam atrakcija andaluzijskog bisera koje ne smijete propustiti Sevilja Sevilja Torre del Oro +3 Plaza de España

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju