Kako Italija ima gradova, gradića i sela za koje vjerojatno nikad niste čuli, a koji su i više no interesantni i vrijedni posjeta, dobro je poznato. Upravo jedan od takvih je i Soriano nel Cimino, smješten između Rima i Firence, a ovo su samo neki od razloga zašto bi ga na nekom proputovanju „Čizmom“, valjalo obići.

Malen i idiličan

Zamislite grad nad kojim se pruža pogled na jedan od najviših vrhova u planinskom lancu Monti Cimini. Možete prošetati pokraj impresivne stare fontane izgrađene u 15. stoljeću, kao i pokraj Rimskih vrata. Iznenadit ćete se kada vidite čak tri ljupke crkve za 8 tisuća stanovnika: malu romaničku San Giorgio, sagrađenu u 11. stoljeću; zatim Sant’Eutizio, izgrađenu u 15. stoljeću; i katedralu San Nicola di Bari, izgrađenu u 18. stoljeću. Ukoliko možete, najbolje vrijeme za posjet je kad se održava „Sagra delle castagne“, odnosno „Festival kestena“, od kraja rujna pa sve do početka listopada.

Soriano nel Cimino - 5 Soriano nel Cimino - 5 (Foto: Getty Images)

Bogata i zanimljiva povijest

Na najvišoj točki grada nalazi se dvorac Orsini. Sagradio ga je Orso Orsini u 13. stoljeću, a dvorac je bio ljetna rezidencija pape Nikole III., Orsinijevog strica. Danas njime kao turističkom atrakcijom upravlja Sveučilište u Viterbu.

Povijest grada Soriano nel Cimino može se pratiti sve do vremena Etruščana, predrimske civilizacije koju je prvi spomenuo rimski povjesničar Livije. On je zabilježio kako su 443. prije nove ere Etruščane lako porazili Rimljani. Područje, u blizini susjednog grada Bomarzo, puno je etruščanskih natpisa, grobnica i ruševina koje možete obići povezanim stazama, za što će vam trebati oko 4 sata.

Spavanje u dvorcu

Ne u spomenutom Orsini, ali da u palači Catalani, koja nudi prilično luksuzan smještaj. Radi se o malom dvorcu iz 14. stoljeća prekrasnog arhitektonskog dizajna i divnog uređenja koji spaja renesansni stil s rimskim elementima. Da biste stigli tamo, morate se popeti jednom od dvije vijugave popločane staze iz paralelnih ulica do vrha malog brežuljka na kojem se nalazi dvorac. Sobe su ispunjene muralima i velikim antiknim namještajem, a tu su i sauna i grijani bazen, koji će vam pomoći u opuštanju.

Soriano nel Cimino - 1 Soriano nel Cimino - 1 (Foto: Getty Images)

Baza za istraživanje pokrajine Viterbo

Soriano je također odlična baza za istraživanje pokrajine Viterbo, koja je, zbog blizine Rima, odlično mjesto za vidjeti snažni utjecaj Rimokatoličke crkve na život Italije. Ovdje su tri fantastična gradića starog svijeta koja vrijedi posjetiti - kao i glavni grad provincije, Viterbo, nekoć papinsko sjedište. Gradovi koje spominjemo su Civita di Bagnoregio, Montefiascone i Caprarola.

Blizina Firence i Rima

Grad se smjestio otprilike na pola puta između Firence i Rima. Do bisera Toskane trebaju vam dva sata autom, a do Rima, tek sat vožnje vlakom, tako da kad vam ovdje dossadi, uvijek se možete zaputiti u neki od ova dva grada. Što sve oni nude vjerojatno nema potrebe posebno naglašavati, ali uvijek je dobro ponoviti gradivo i spomenuti Koloseum, baziliku sv. Petra, Galeriju Uffizi, Ponte Vecchio...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju