Slovenija - mala prekrasna zemlja u kojoj se zbilja može uživati, bilo da ste u potrazi za prirodnim, bilo gastronomskim ljepotama. Također, Slovenci su se nedavno okrenuli ka održivom turizmu, a ovo je priča o njemu...

Slovenski turizam nastavlja razvijati koncept održivog turizma. Ruta nazvana „Zelene metropole Slovenije“ obuhvaća Ljubljanu, središte društvenig života, Kočevje, prirodni dragulj i regiju Bela Krajina, kulturološko središte.

Projekt je zamišljen kako bi s zemlja promovirala na novi način, a o smislio ga je Zeleni konzorcij uz podršku turističke zajednice. Ruta turiste vodi samo kroz sela i gradove koji imaju „zeleni“ certifikat a da bi se za to kvalificirali, moraju imati plan za brigu o okolišu kao i posebne radne uvjete za zaposlenike.

Tura počinje u Ljubljani gdje putnici biraju između različitih kušaonica, razgledavanja muzeja i povijesnih građevina ili jednostavno u šeću gradom. Put ih zatim vodi 65 km južnije u Kočevje u bukovu šumu pod UNESCO - ovom zaštitom. Šetnja šumom obuhvaća i praćenje životinjskih tragova i gledanje medvjeda, naravno, sa sigurne udaljenosti.

Posljednja postaja nalazi se 60 kilometara istočno a riječ je o regiji Bela Krajina kojom protječe rijeka Kolpa i čini prirodnu granicu s Hrvatskom. Smatra se kulturološkim sjedištem zemlje zbog mješavine različitih narodnosti, jezika, religija a poznata je po kulinarstvu i vinima. Posjetitelji mogu uživati u kušaonicama vina ali i posjetiti farmu ovaca.

Osoba koja stoji iza cijele ideje, Jan Klavora, tvrdi kako je smisao ove ture ponuditi gostima pregršt različitih sadržaja kako bi mogli dobiti autentičan doživljaj zemlje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju