Slovenija - mala prekrasna zemlja u kojoj se zbilja može uživati, bilo da ste u potrazi za prirodnim, bilo gastronomskim ljepotama. Također, Slovenci su se nedavno okrenuli ka održivom turizmu, a ovo je priča o njemu...

Slovenski turizam nastavlja razvijati koncept održivog turizma. Ruta nazvana „Zelene metropole Slovenije“ obuhvaća Ljubljanu, središte društvenig života, Kočevje, prirodni dragulj i regiju Bela Krajina, kulturološko središte.

Projekt je zamišljen kako bi s zemlja promovirala na novi način, a o smislio ga je Zeleni konzorcij uz podršku turističke zajednice. Ruta turiste vodi samo kroz sela i gradove koji imaju „zeleni“ certifikat a da bi se za to kvalificirali, moraju imati plan za brigu o okolišu kao i posebne radne uvjete za zaposlenike.

Tura počinje u Ljubljani gdje putnici biraju između različitih kušaonica, razgledavanja muzeja i povijesnih građevina ili jednostavno u šeću gradom. Put ih zatim vodi 65 km južnije u Kočevje u bukovu šumu pod UNESCO - ovom zaštitom. Šetnja šumom obuhvaća i praćenje životinjskih tragova i gledanje medvjeda, naravno, sa sigurne udaljenosti.

Posljednja postaja nalazi se 60 kilometara istočno a riječ je o regiji Bela Krajina kojom protječe rijeka Kolpa i čini prirodnu granicu s Hrvatskom. Smatra se kulturološkim sjedištem zemlje zbog mješavine različitih narodnosti, jezika, religija a poznata je po kulinarstvu i vinima. Posjetitelji mogu uživati u kušaonicama vina ali i posjetiti farmu ovaca.

Osoba koja stoji iza cijele ideje, Jan Klavora, tvrdi kako je smisao ove ture ponuditi gostima pregršt različitih sadržaja kako bi mogli dobiti autentičan doživljaj zemlje.