Kuba – to su stare šarene kolonijalne zgrade, salsa, kubanke, oldtajmeri na cestama, tropske plaže… zar ne? Da, pa i više od toga.

Na zapadnom „kraku“ otoka, u pokrajini Pinar del Rio, nalaze se savršeno zelena dolina i grad Vinales. Prepuna bujnog raslinja, palmi i okruglih brdašaca, zaštićena planinama, nekad je bila dom autohtonim plemenima Kariba.

Danas je uglavnom poljoprivredni kraj u kojem Kubanci uzgajaju voće, povrće, kavu i duhan. Zbog iznimne ljepote prirode proglašena je nacionalnim spomenikom i svrstana na UNESCO-ov popis svjetske baštine.

Karakteristična je po stijenama koje Kubanci zovu „mogotes“. To su vapnenačke stijene koje izviru iz tla i tvore zanimljive oblike koje neke podsjećaju na poklopce ili kupovne okrugle Munchmallowse. Posljednjih godina naročito je porasla popularnost penjanja po stijenama.

Ono što posebno privlači pažnju, a nalazi se na svim fotografijama turista, jest „Mural prapovijesti“. Dakle, ne prapovijesni mural jer je relativno nov, već mural koji prikazuje prapovijest ove regije – ocrtan je preko cijelih stijena koje sada stoje u šarenim bojama. Izrada ogromnog murala trajala je četiri godine a bilo je angažirano čak 18 kubanskih umjetnika.

Ovdje su smješteni i lokalni muzeji, botanički vrt, konji za jahanje, špilje u kojima su se skrivali odbjegli robovi jednom kad su regiju u 19. stoljeću „preuzeli“ proizvođači duhana. Danas se u dolini nalaze kućice u kojima se prave kubanke pa je moguće i vidjeti taj proces.

Za turiste je otvoreno nekoliko hotela i kubanskih „casa particulares“ (privatnih smještaja kod nekoga u kući).

Iako cijeli kompleks možete obići i sami, većina posjetitelja potvrdit će kako je za pristojne cijene bolje unajmiti vodiča koji će vam na konjima pokazati sve što vas zanima i što niste ni znali da vas zanima, te da ćete tako dobiti obuhvatniju sliku života ove regije.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju