Iako se svi na spomen klifova u Irskoj sjete famoznih Cliffs of Moher, oni najveći ne samo na otoku već i u cijeloj Europi smjestili su se na sjeveru. Zovu se Slieve League, a mi smo se odvažili na istraživanje netom prije dolaska oluje Dennis. Evo kako nam je bilo.

Ako ste u Irskoj, obvezno ćete posjetiti Cliffs of Moher. Zašto? Jer je tamo priroda nevjerojatna. Mi koji se na otok često volimo vraćati jer nas je priroda tamo očarala, otišli smo nešto dalje i provozali se do klifova Slieve League, koji se nalaze u pokrajini Donegal na sjeveru Irske.

Vožnja poznatom rutom Wild Atlantic Way uz zapadnu obalu Atlantskog oceana posebno je iskustvo ako ste ljubitelji prirode. Dovoljno je da se samo zaputite i dopustite cestama da vas dovedu do nevjerojatnih prizora o kojima samo možete sanjati. Upravo to doživjeli smo i mi, a put nas je doveo i do najvećih na otoku klifova koji nose naziv Slieve League.

Lokalci ih nazivaju još i Sliabh Liag i Slieve Liag, a istoimena je i planina u sklopu koje se nalaze gdje najviši vrhovi dosežu do 609 metara visine. Usporedbe radi, najviši vrhovi na Cliffs of Moher dostižu visinu od 155 metara, što je 3 puta manje nego klifovi na Slieve League.

Mnogi kažu da se kad stojite ovdje osjećate kao da stojite na rubu svijeta, što zaista i jest tako. Sile prirode koje ovdje upoznate potpuno su novo iskustvo koje će vas odvratiti od stvarnosti. Mi smo lokaciju posjetili kad vremenska prognoza nije bila baš pogodna za istraživanje. Vozeći se do željenog mjesta na aplikaciji koja nas je dotamo vodila, uočili smo crveno upozorenje za oluju Dennis koja je u veljači poharala susjedne države, a naznake su bile vidljive i s naše točke uživanja i posebnih pogleda na ocean.

Prvi savjet koji ćemo vam dati jest taj da obvezno prije dolaska, ako vam je potrebno, putem stanete i obavite toalet jer ih kod samog prilaza i kod samog penjanja nema. Pri dolasku automobil možete ostaviti kod rampe na ulazu koju ćete vjerojatno trebati, kao što smo i mi, sami dignuti da biste prošli automobilom dalje. Prva je opcija da do viših dijelova pješačite, no mi smo zbog vjetra odlučili voziti automobilom do samog vrha, gdje su osigurana parkirališna mjesta za do 15 automobila.

Posebno je bilo zanimljivo promatrati snagu prirode. Uspinjete se sve više, voda je sve dalje i dalje, no i dalje u zraku možete promatrati kako vjetar nosi kapljice do nevjerojatnih visina. Kad stignete na predviđeno parkiralište, zaboravite na sve i jednostavno upijate prizore koji vas dočekuju.

Obvezno se prigodno obucite i odjenite. Na kišobran zaboravite jer ćete vrlo vjerojatno, ako prognoza nije povoljna, ostati bez njega zbog vjetra. Obuća neka bude vodonepropusna, a izazov je i hodati puteljcima i izbjegavati ostatke koje za sobom ostavljaju ovce i druge životinje koje tamo obitavaju. Ako ih ne možete uočiti, samo krenite prema smjeru u kojem ne puše vjetar, od kojeg se skrivaju iza prirodnih nasipa.

Staze i puteljci dobro su označeni, a na vama je da odaberete kojom ćete stranom krenuti. Dio staza osiguran je zaštitnim ogradama, dok ćete većinu vremena trebati dobro paziti kud se krećete. Budite oprezni jer ovo mjesto i iskusnim planinarima ponekad zbog vremenskih prilika ili neprilika zna predstavljati izazov.

Stanite na nekom od vidikovaca i uživajte u panoramama. Nama je čak bilo zbog vjetra teško okinuti i selfie, stoga se čuvajte. Iskusnijim planinarima preporučuje se da obvezno posjete One Mann's Pass koji je smješten kod Pilgrimova puta, stoga ako se svrstavate u tu skupinu, javite nam doživljaje jer mi dotamo nismo uspjeli doći.

Ovdje ima čak i povijesnih ostataka koji se vežu uz nalazište samostana koji datira u doba ranog kršćanstva, a neki dokazi upućuju i da je Slieve League bilo mjesto hodočašća. Kad se penjete gore do prvog vidikovca, uočit ćete i toranj koji je izrađen u 19. stoljeću, a služio je kao mjesto s kojeg su se promatrali i protivnici. Ako pak uočite da kamenje tvori određenu riječ, niste u krivu. Natpis koji ćete vidjeti je "Eire" (irski naziv za Ireland), a služio je kao navigacijsko sredstvo za vrijeme 2. svjetskog rata.

Nećemo više puno pisati. Jednostavno uživajte u fotografijama kao što smo mi uživali u bajkovitim prizorima.

  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju