Nevjerojatni dragulj prirode, skriven duboko u gustoj crnogoričnoj šumi, pronaći ćete desetak kilometara sjeverozapadno od Fojnice, u srednjoj Bosni. Prije nego što je uređen prilaz, slapove na Kozici većinom su posjećivali planinari i izletnici kojima nije problem spustiti se niz liticu.

"Iskoristio sam neobično toplo vrijeme za listopad, i posjetio slapove Kozice blizu Fojnice. Boje jeseni koje su me tamo zatekle su zaista fascinantne, priroda u ovom dijelu Bosne je prelijepa. Jugo koji puše već nekoliko dana dodao je još pokoju notu na kolorit šumskih ukrasa.“, započinje svoju priču Boris Trogrančić, putujući fotograf koji nas oduševljava predivnom prirodom koju bilježi svojim objektivom, a pratiti ga možete na Instagramu, Facebooku i YouTubeu.

"Ovo mjesto uvijek više volim posjetiti izvan turističke sezone, kad nije velika gužva i nema buke kvadova niti motora. Osim toga, ukoliko se uputite ovamo u malo kasnije popodnevne sate, nije isključeno da ćete na putu do Vladića vrha sresti i poneku divlju životinju. Nikada ne bih preporučio odlazak u šumu poput ove bez pratnje, odnosno dobro bi bilo da se ide u grupi ili bar u paru.

Lukomir - 2 Putovanja Planinski raj na krovu BiH: Posljednje pravo bosansko selo u kojem se gušta u vrućim pitama i kavi iz džezve

Ulaz se ne naplaćuje, i ljeti je izuzetno atraktivno doći ovdje biciklom. Iako je iz pravca Fojnice put prilično asfaltiran sve do sela Korita, slijedi dugi makadamski put do sela Dragačići. Staza do podnožja slapova nije uređena i zato je ovo mjesto najčešće pusto i usamljeno“, priča nam Boris Trogrančić, koji rado predstavlja kadrove Bosne i Hercegovine – a osobito Fojnice, vlastitog kraja na čije je prirodne ljepote i unikatnost osobito ponosan. Fojnica je izuzetno lijep gradić i njena okolina zaista nudi pregršt prirodnih ljepota. Slapovi na Kozici su samo jedan od njih.

Rijeka Kozica je kristalno čista, a njene slapove čine tri manja i dva veća vodopada visine oko 20 metara. Iznad slapova je na manjem platou tzv. hladnjak, na kojem se posjetioci mogu odmoriti, a cijela lokacija je dobro trasirana i u ljetnim mjesecima idealna za vikend-odmor u prirodi", kaže Boris Trogrančić. 

Nevjerojatno Ramsko jezero na kojem bi vam se moglo činiti kao da ste na moru Ramsko jezero - 2 Ramsko jezero - 3 Ramsko jezero - 10 +7 Ramsko jezero - 11

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju