Jedna od najpoznatijih škotskih atrakcija su njene visoravni s kojih se pruža nezaboravan pogled na sjeverna mora. Stoga predlažemo da prilikom svoje škotske avanture nikako ne zaboravite posjetiti Skye, sjeverni otok škotskog arhipelaga Unutarnji otoci, te drugi najveći otok u Škotskoj.

Iako se čini da otokom vlada netaknuta priroda, on ima bogatu prošlost. Na njemu možete pronaći fosile dinosaura, čuti izvorni keltski jezik, istražiti stare dvorce i ostatke napuštenih sela, vidjeti kućice izgrađene u tradicionalnom stilu, te osjetiti magičnu atmosferu koja je izrodila brojne bajke i priče o vilama.

Prizori će vam možda biti poznati ako ste gledali Neflixove hitove Outlaw King, Macbeth i Stardust, ili neke starije klasike poput Kralja Arthura, Transformera ili Posljednjeg viteza.

Dom je orlova, vidri, tuljana, kitova, dupina, jelena i brojnih drugih životinja. Uputite li se na najzapadniji dio doći ćete do mjesta zvanog Neist Point za koji kažu kako je najljepša lokacija za promatranje zalaska sunca, a budete li imali sreće – dupina i kitova.

Tu su i tzv. Fairy Pools ili ''bazeni vila'', male udoline u podnožju planina Cuillin, ispunjene kristalno čistom vodom, te klifovi koji svojim uzorcima na kamenju podsjećaju na – škotske kiltove. Koliko u tome ima sličnosti, prepustit ćemo vama na procjenu. Pronaći ih možete na mjestu prigodno zvanom Kilt Rock.

Postoje i klifovi Mealt, koji doduše nisu poznati po kilt-uzorcima, ali su ukrašeni vodopadom koji se s vrha slijeva u more. Naročito dramatičnu atmosferu dodaje zavijajuć zvuk vjetra u kombinaciji s obližnjim cijevima koje sviraju svoju orguljašku pjesmu.

Dođete li u zimsko doba, čeka vas prekrasno iznenađenje: ovdje u podnožju visoravni možete promatrati fenomen Aurora Borealis.

Zbog svega navedenog, ovdje postoji i opcija škotskog safarija kroz kojeg ćete bolje upoznati divlju stranu Škotske, pri čemu ne mislimo na pubove i stadione.

No, kada smo ih već spomenuli, ne brinite da ćete ostati zakinuti za poznatu škotsku tradiciju večernje zabave u pubu. Štoviše, ovdje ćete pronaći one prave, stare pubove u kojima svira tradicionalna škotska glazba i odjekuju zvuci gajdi. U malom gradiću Portree pronaći ćete takve pivske dragulje, a moći ćete uživati i u filmovima i predstavama u lokalnom kazalištu Aros Centre.

Planinari mogu uživati u pogledu koji se pruža s jednih od 12 vrhova, a jedna od njih svakako je The Old Man of Storr, visoravan s koje strše tri oštre kamene stijene.

Kamperi svoje mjesto najradije biraju kod starog mosta Sligachan – riječ je o popularnom kamperskom odredištu u blizini Suillin planina s kojeg se pruža prekrasan pogled uz izlazak sunca jutarnju kavu. Most je ove godine navršio 200. rođendan i premda star, dobro se drži – pogotovo na fotografijama.

Osim prirode koja oduzima dah, sve više rastućoj popularnosti otoka među turistima doprinosi i njegova praktičnost: naime, do njega možete doći brodom ili autom preko mosta. Samo pažljivo, jer nije bez razloga dobio nadimak ''otok magle''.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju