Kada čuju za Skagen, mnogi pomisle na danski brend Skagen Designs, tj. njihove poznate satove. Upravo taj brend dolazi sa sjevera zemlje, iz istoimenog grada. Skagen je najsjeverniji grad Danske, a njegova luka je jedan od glavnih pokretača turizma u regiji.

U ovoj živahnoj točci susreću se Baltičko i Sjeverno more. Njegove beskrajne pješčane plaže privlače po dva milijuna turista godišnje (i morske tuljane također). Iako su sjevernjačke plaže drugačije od mediteranskih na koje smo navikli, neki dijelovi mogli bi vas vratiti kući.

Najsjevernija plaža Skagena svojim oblikom podsjeća na brački Bol, a njemački bunkeri iz Drugog svjetskog rata podsjećaju na albanske plaže s brojnim bunkerima.

Jedna od popularnih atrakcija kakvu nećete često vidjeti je tzv. Crkva ukopana u pijesak. Stara seoska crkvica iz 14. stoljeća s vremenom je pod naletima vjetra i pijeska jednostavno ostala ukopana. Njeno „tijelo“ je kasnije izvađeno, pa se danas vidi samo njen toranj koji „viri“ iz pijeska.

Inspiracija za umjetnike

Zahvaljujući predivnoj prirodi, ribarima i noćnim svijetlima, krajem 19. stoljeća ovo je postala popularna destinacija za brojne slikare impresionizma koji su dolazili ovjekovječiti Skagen na platnu.

Tako se razvila i posebna grana slikarstva: Skagen slikarstvo. Bilo je to više od kista i platna – bio je to boemski stil života pod francuskim utjecajem.

U to ime danas možete posjetiti Muzej Skagens koji se nalazi u idiličnoj seoskoj kući i sadrži gotovo 2000 slikarskih radova. A ako se osjećate posebno romantično, svratite u Anchers Hus, kuću u kojoj su živjeli slikari Anna i Michael Ancher, i osjetite tu posebnu, boemsku atmosferu.

Skagen je posjetio i sam pisac Hans Christian Andersen sredinom 19. stoljeća – možda u potrazi za mirom spram burne luke Kopenhagena u kojoj je živio?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju