Spektakularan kompleks s više od stotinu špilja našao je svoj put iz Indije do UNESCO-ve liste svjetske baštine – a kada ga vidite, bit će vam odmah jasno i zašto. Njegovo ime je špilje Ellora i nalazi se na zapadnoj strani Indije.

Riječ je o jednom od najvećih špiljskih kompleksa u kojima su podignuti hinduistički hramovi u stijenama. Procjenjuje se kako su podignuti između 600. i 1000. godine, a danas su za javnost otvorene 34 špilje. Među njima je 17 hinduističkih i 12 budističkih špilja – sve su podignute blizu jedna drugoj kako bi simbolizirale duh tolerancije i vjersku harmoniju koja stare Indije.

Jedna od najpoznatijih špilja je tzv. Špilja broj 16 u kojoj se nalazi najveća pojedinačna monolitna stijena na svijetu, spomenik u obliku kočije posvećen bogu Shivi. Šetnja kroz kompleks naprosto oduševljava mnoštvom detalja, isklesanih spomenika i ornamenata, hramova i stupova punih simbola.

Najranije špilje tj. hramovi isklesane su za vrijeme dinastija Traikutakas i Vakataka, dok su budističke špilje ukrašene tijekom vladavine dinastije Chalukya. I danas je ovo mjesto važna hodočasnička destinacija za hinduiste i budiste koji dolaze sa raznih strana Indije i svijeta.

S obzirom da vas čeka gotovo 2 kilometra hoda kroz ove čudesne labirinte, vjerujemo da će se put isplatiti.

Magična šuma: Živući mostovi od korijenja u regiji poznatoj kao "prebivalište oblaka" Mostovi od živog korijenja, Indija - 2 Mostovi od živog korijenja, Indija - 3 Mostovi od živog korijenja, Indija - 4 +0 Mostovi od živog korijenja, Indija - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju