Sighisoara je grad smješten u rumunjskoj povijesnoj regiji Transilvaniji, a prepoznatljiv je po svom obliku. Grad okružuje brdo na kojem se nalazi stara citadela iz 12. stoljeća. Bila je to saska utvrda u koju su navraćali brojni trgovci i obrtnici srednjeg vijeka, a s vremenom se proširila u zaštićeni grad na brdu. Smatra se da je kompleks na brdu jedan od najbolje zaštićenih europskih srednjovjekovnih zdanja.

Planirate li posjet Rumunjskoj, nemojte zaobići slikovitu Sighisoaru, a ako ne planirate – možda vas baš ona potakne. Evo nekoliko zanimljivosti i razloga za posjet.

1. Ovdje je živio slavni Vlad II Drakul, a tu se rodio i njegov sin Vlad III Drakula

Vlad II Drakul, poznatiji kao Vlad Zmaj bio je vlaški knez koji je jedan period života proveo u Sighisoari. Baš ovdje rodio mu se i sin poznatiji samo kao Drakula. Slavni vladar i borac protiv Turaka ipak se više proslavio kao okrutni vladar koji je poslužio kao inspiracija za vampira grofa Drakulu i tako ostao u pamćenju onih koji čak i ne znaju ništa o povijesti Rumunjske. U Sighisoari tako možete posjetiti i kuću u kojoj je rođen Drakula u 15. stoljeću.

2. Sat-toranj kao jedan od najljepših simbola gornjeg grada

Masivan sat-toranj visok 64 metra jedan je od najpoznatijih i najljepših simbola gornjeg grada. U njemu je danas smješten Muzej povijesti, a sam toranj lako ćete primijetiti iz daljine. To je glavni ulaz u stari grad u koji se možete i popeti.

3. Mletačka kuća i Kuća s rogovima

Teško je odabrati samo neke kandidate koji će vas oduševiti svojim arhitektonskim izgledom, no svakako su među najpopularnijima tzv. Mletačka kuća i Kuća s rogovima. Mletačka kuća izgrađena je u stilu koji podsjeća na venecijanske kuće, a prema legendi nastala je jer se gradonačelnik grada zaljubio u Venecijanku koju je ugostio.

S vremenom se počela žaliti kako joj sve više nedostaje Venecija, pa joj je odlučio izgraditi kuću koja će ju podsjećati na njen dom. Očito nikad nije čuo za onu „Ako nekoga voliš, pusti ga…“.

Kuću s rogovima ćete lako prepoznati po jelenjim rogovima na uglu. Bio je to trofej koji i danas stoji ukrašen crtežima jelena s obiju strana. U njoj možete odsjesti ili barem uživati u domaćim delicijama na ručku ili večeri.

4. Natkrivene stube

Dva dijela grada povezana su natkrivenim stubama iz 17. stoljeća. Sastojale su se od čak 300 stepenica, no nažalost, preživjelo ih je samo 176. Obložene su drvenim daskama pa mnoge podsjećaju na rovove i tunele iz rata, no njihova uloga bila je ipak sofisticiranija. Naime, služila je učenicima i učiteljima kako bi za vrijeme loših vremenskih prilika (naročito zimskih snjegova) sigurno i jednostavno stigli u školu.

5. Šarene ulice čarobne u svako godišnje doba

Jednom kada zakoračite na stare ulice Sighisoare, primijetit ćete čitave palete boja na fasadama kućica u nizu. Narančaste, žute, roze, plave, zelene… U kombinaciji s brdovitim i vijugavim popločenim kamenim uličicama, stvaraju savršenu kulisu za fotografiranje (neizbježno je) ili romantične šetnje u bilo koje doba. Ali nama je nekako najljepša rana jesen. 😉

6. Srednjovjekovni festival na ulicama grada

U ljeto se na ulicama grada održava slavni Srednjovjekovni festival. Grad već sam po sebi izgleda kao da ste otputovali u prošlost, a zamislite samo kako izgleda kada ga preplave hrabri vitezovi i lijepe djeve u raskošnim haljinama. U svemu sudjeluju i turistički vodiči koji će vas kroz priču vratiti u druga vremena, a kod lokalnih obrtnika i majstora starih zanata možete vidjeti kako su se izrađivali posuđe, koža, tepisi, dekoracije…

Možda i sami uspijete napraviti vlastiti originalni suvenir. Za kraj, upotpunite dojam posjetom Muzeju torture ili Muzeju oružja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju