Sevilla, španjolski grad bogate povijesti, živopisne kulture i strastvene atmosfere, nudi nevjerojatan doživljaj za posjetitelje. Ako planirate vikend u Sevilli, evo nekoliko savjeta kako maksimalno iskoristiti svoje vrijeme, uživati u ukusnoj hrani, otkriti znamenitosti i udobno se smjestiti.

Obavezna stanica u Sevilli

Posjetite Real Alcazar, ovaj kraljevski dvorac impresivne arhitekture i prekrasnih vrtova će vas očarati. Provedite vrijeme istražujući labirinte dvorca i divite se šarenim vrtovima koji su služili kao kulisa za popularnu seriju "Igra prijestolja".

Real Alcazar je dio svjetske baštine UNESCO-a i ima veliku kulturnu važnost za Španjolsku. Posjetitelji imaju priliku istražiti povijest španjolskih kraljeva, umjetnost, arhitekturu i kulturu. Alcazar je također dom slavne Giralde, zvonika koji je nekad bio minaret džamije. Posjetitelji mogu se popeti na vrh Giralde i uživati u prekrasnom panoramskom pogledu na grad.

Uživjate u zelenilu Seville

Nakon što ste istražiti dvorac, prošećite Parkom Maria Luisa. Ova oaza zelenila u središtu grada nudi mirna mjesta za opuštanje, fontane i šetnice. Jedno od mjesta koje ne smijete propustiti je posjet Plazi de España, ikonskom trgu s impresivnom arhitekturom, gdje možete unajmiti čamac i ploviti po kanalu. Plaza de España je ogroman trg koji se prostire na površini od gotovo 50 tisuća četvornih metara. Njegove prostrane staze, kanali, mostovi i terase stvaraju dojmljiv doživljaj. Mnogi posjetitelji dolaze kako bi se divili trgu i fotografirali na njegovim prepoznatljivim mjestima. Zanimljiva je i činjenica kako je Plaza de España je građena za izložbu Iberoameričkih zemalja 1929. godine.

Istražite muzeje u potrazi za novim doživljajima

Jedan od najpoznatijih muzeja u gradu, uz već spomenuti Real Alcatraza je i Muzej lijepih umjetnosti (Museo de Bellas Artes): Ovaj muzej smješten je u nekadašnjem samostanu i jedan je od najvažnijih muzeja španjolske umjetnosti u zemlji.

Ima impresivnu zbirku slika i skulptura španjolskih majstora poput Velázqueza, Murilla, Zurbarána i drugih. Ako vas zanima povijest, svakako se zaputite do Muzeja arheologije (Museo Arqueológico de Sevilla). Ovaj muzej smješten je u staroj zgradi Palače kralja Petra I., i sadrži zbirke arheoloških nalaza koji obuhvaćaju razdoblja od paleolitika do islamske ere. Posjetitelji mogu vidjeti artefakte poput rimskih skulptura, vizigotskih nalaza i mozaika. Ako želite saznati više o flamengu, tada skoknite do Muzeja flamenka (Museo del Baile Flamenco). Sevilla je poznata po flamenku, tradicionalnom španjolskom plesu. Muzej Baile Flamenco posvećen je očuvanju i promicanju flamenko kulture. Posjetitelji mogu saznati više o povijesti, glazbi, kostimima i plesu flamenco kroz izložbe i interaktivne prezentacije.

Kad ogladnite…

Sevilja je poznata po ukusnoj hrani i tapas kulturi. Za autentično iskustvo, posjetite jednu od tapas barova u blizini katedrale i probajte tradicionalne španjolske tapase poput patatas bravas (krumpir u pikantnom umaku), jamón ibérico (šunka) ili tortillu españolu (španjolski krumpirasti omlet). Također, ne propustite posjetiti neke od slavnih flamenko barova gdje možete uživati u izvrsnoj hrani uz uzbuđujuće izvedbe flamenka. Ples, glazba i strastvene izvedbe zajamčeno će vas oduševiti.

Bodeguita Romero: Ovaj tradicionalni tapas bar nudi ukusne i pristupačne tapase s autentičnim španjolskim okusom. Uživajte u njihovim slavnim montaditos (sendvičima) i raznovrsnim tapas jelima poput pršuta, sireva i ribljih specijaliteta.

Taberna Coloniales: Smještena u središtu grada, ovaj rustikalni tapas bar/restoran poznat je po velikim porcijama i pristupačnim cijenama. Isprobajte njihove slasne tapas kombinacije, kao što su patatas bravas, piletina s ljutim umakom ili lignje na žaru.

Bar Las Teresas: Ovaj popularni bar nudi ukusne tradicionalne tapas po pristupačnim cijenama. Poslužuju raznolike tapas kao što su iberijska pršuta, chicharrones (hrskavi svinjski komadići) i pikantne kobasice. Uživajte u autentičnoj atmosferi uz čašu finoća (fini španjolski vino).

La Azotea: Ovaj restoran/tapas bar kombinira moderne kulinarske tehnike s tradicionalnim okusima. Iako se cijene mogu neznatno razlikovati, ovo mjesto nudi izvrsnu vrijednost za novac. Isprobajte njihove kreativne tapas kreacije kao što su paella kroketi, losos s umakom od naranče ili mesa s roštilja.

Bar Eslava: Ovaj skromni bar poznat je po svojoj inovativnoj interpretaciji tradicionalnih tapasa. Njihovi jelovnici nude širok izbor ukusnih i pristupačnih tapas jela s neočekivanim okusima, kao što su salata od tune s agrumima, patka s jabukom i kruškom ili pileći croquetas.

Najbolji kvartovi za smještaj u gradu

Sevilla ima širok izbor smještaja, od luksuznih hotela do pristupačnih hostela. Ako želite osjetiti autentični španjolski stil, razmislite o boravku u jednoj od šarmantnih kuća za goste u Barrio Santa Cruz. Još jedna popularna četvrt za smještaj je El Arenal, blizu katedrale i Real Alcazara.

Kako se kretati po gradu?

Sevilja je grad koji je pogodan za istraživanje pješice. Većina atrakcija je u centru grada i lako se može obići šetnjom. Ako vam je potrebno prijevoz, možete koristiti javni prijevoz poput tramvaja ili autobusa, koji vam pružaju praktičan način za putovanje do udaljenijih dijelova grada. Jedna vožnja autobusom i tramvajem u Sevilli obično košta oko 1,40 do 1,60 eura, dok metro ima jedinstvenu cijenu vožnje neovisno o udaljenosti. Cijena za jednu vožnju metrom iznosi oko 1,35 eura.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju