Razni tereni, više i manje izazovni, ali svi s nedvojbeno veličanstvenim pogledima, nešto su što vas sigurno čeka ukoliko se odlučite krenuti na neku od ovih brdskih avantura. Naravno, prije same odluke o njima se dobro raspitajte i pročitajte i nemojte se odlučiti na nekakvu „šetnju“ koja će vam biti prezahtjevna. Stoga, pamet u glavu i put u planine!

Alta Via 1, Dolomiti

Može se reći kako ćete na ovoj stazi gotovo sigurno doživjeti čaroliju Dolomita, nakon čega ćete im se uvijek vraćati. Dolomiti, koji su ime dobili po francuskom mineralogu iz 18. stoljeća talijanski su produžetak Alpa čijim se stijenama čovjek samo može diviti. Cinque torri (pet tornjeva) samo je jedna od čudesnih formacija stijena koje se nalaze Alta Via 1, pješačkoj ruti od sjevera do juga koja prolazi dolinama, slapovima, grebenima, ali i značajnim mjestima iz Prvog svjetskog rata. Većina planinara krene sa sjevera iz mjesta Lago di Braies (ako možete, prenoćite svakako tamo, jer je jednostavno rečeno – predivno). Cilj je udaljen oko 100 kilometara u La Pissi, može se birati i alternativne puteve, no to ima cijenu u vidu težeg terena. Nije dozvoljeno kampiranje „na divljaka“ tako da dobro provjerite planinske kuće, mada ih je sasvim dovoljno na ovoj ruti.

Triglav Triglav (Foto: Getty Images)

Triglav, Slovenija

S najvišom točkom na 2863 metara, dalo bi se zaključiti kako je Triglav među ostalim divovima malen, no to ne znači kako ovdje ne možete imati neke od najljepših šetnji starog kontinenta. Svi putevi zahtijevaju najmanje dva dana, a najzahtjevniji uspon poznat je pod imenom Bamberg i zahtjeva korištenje opreme za penjanje (čelične sajle i slično). Ipak, ako želite lakši uspon, odlučite se na rutu Krma koja počinje od Kovinarske koče i završava na Krederici na 2515 metara visine. Pogled je spektakularan i kako se kaže, oduzima dah.

GR10 & GR11, Pireneji (Španjolska & Francuska)

Nakon što ste se zagrijali na „kratkim planinarenjima“ poput Dolomita i Triglava, vrijeme je za avanturu života. Odlučite se za stazu GR10, koja prolazi cijelom dužinom Pireneja, a proteže se na 900 kilometara. Za to će vam trebati oko dva mjeseca hoda, no svladat ćete, kad sve izračunate, visinu veću i od Mount Everesta. Postoje dva puta: na francuskoj strani granice je GR10, Sentier des Pyrénées, a na španjolskoj, GR11, Senda Pirenaica. Sve u svemu, francuska strana je nešto lakša opcija: ima više planinskih koliba i njena nadmorska visina je nešto niža. Obje staze su spektakularne, sa zadivljujućim krajolikom uključujući kanjon Añisclo i Cirque du Gavarnie. Životinjski svijet je poseban: divokoze i medvjedi (iako je malo vjerojatno da ćete ih vidjeti), plus divne ptice, osobito tijekom razdoblja migracije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju