"Dolina rijeke Kreševčice predstavlja područje tradicionalnog željeznog zanatstva i rudarstva, u kojem se nalazio veliki broj kovačkih radionica, od kojih ih je mnogo bilo upravo u selu Vranci. U Vrancima nisu sačuvane kovačke radionice ili majdani, ali je sačuvana arhitektura sela s karakteristikama zbijenog naselja rudarsko-metalurškog tipa. Sedam kuća proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine", priča nam Boris Trogrančić, putujući fotograf koji nas svako malo oduševi svojim fotografijama iz susjedstva i Lijepe Naše, te dodaje kako je u naselju i most vrijedan pozornosti.

Vranci - 4 Vranci - 4 (Foto: Boris Trogrančić)

"Most poznat i kao Rimski most nalazi se na trasi rimskog rudarskog drumskog pravca čiji su ostaci pronađeni na udaljenosti od oko 400 metara od mosta. Također je proglašen nacionalnim spomenikom. O njegovu nastanku nema puno podataka, ali se smatra da je na tom mjestu postojao još u antičko vrijeme. Nedaleko od mosta nalaze se ta’te (tur. daske, ploče), konstrukcija čudnog oblika. Mještani tako zovu dvije grede ispod kojih se nalaze dvije teške metalne ploče. One su u prošla vremena, za vrijeme Osmanskog Carstva, na tim prostorima služile umjesto crkvenih zvona, koja su bila zabranjena.

Vranci - 2 Vranci - 2 (Foto: Boris Trogrančić)

Danas su na prostoru Bosne i Hercegovine ostale još samo jedne ta’te, upravo te u selu Vranci. USAID projekt razvoja održivog turizma u BiH u suradnji s Udruženjem Alterural ovog je ljeta pokrenuo inicijativu i odabrao 14 najljepših sela Bosne i Hercegovine, s ciljem razvoja, promocije i očuvanja autentičnih bosanskoherecgovačkih sela. Jedno od njih je i selo Vranci", otkriva nam Boris Trogrančić, kojeg možete pratiti na Instagramu, Facebooku i YouTubeu.

I naš biser na listi: Ovo su najprijateljskiji gradovi Europe Siena Cork - 18 Dublin, Irska - 7 +2 Beograd - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju