Kada je prije dvadeset godina Tony Anderson iz Melbournea u Australiji otišao na zimovanje u selo smješteno u Japanskim Alpama, toliko mu se svidjelo da se iduće godine vratio i ondje kupio imanje. Tony Anderson nije jedini, selo Hakuba malo koga ostavlja ravnodušnim.

Između ostalog, našlo se i na popisu najljepših turističkih sela na svijetu za 2023. godinu uglednog BBC magazina. Hakubu ćete pronaći oko 45 km zapadno od Nagana ili 270 kilometara sjeverno od Tokija.

Taj turistički biser poseban je po gostoprimstvu mještana, kao i predivnoj prirodi. Kako je ispričao za BBC, Andersona je oduševio pristup ugostitelja. Dok još nije imao svoje mjesto za život u Hakubi, Anderson je tražio mjesto u hotelu, ali je sve bilo popunjeno. U hotelu ga nisu odbili, nego su mu se ispričali što nema slobodnog kreveta i dali mu futon (japanski krevet) neka ga smjesti u hodnik, ako nema drugog izbora za spavanje.

Hakuba - 2 Hakuba - 2 (Foto: Shutterstock)

"Njihova je politika da se nikoga ne odbija. Svi su dobrodošli", kaže Anderson.

Ta tradicija gostoprimstva vjerojatno se razvila i iz praktičnih razloga - kada padne snijeg te ponekad zablokira puteve, ne možete otići iz mjesta, čak i ako to želite. Raj za skijaše i snowboardere, Hakuba je okružena s 10 različitih skijališta, a bila je i domaćin mnogih događanja na Zimskim olimpijskim igrama u Naganu 1998. godine. Čak i u proljeće, kada procvjetaju trešnje, ondje u planinama još uvijek ima dovoljno snijega za skijanje.

Iako je najpoznatija po svojim zimama, Hakuba je predivna tijekom cijele godine zahvaljujući srdačnim ljudima, planinama, livadama, kao i toplim izvorima vode, onsenima.

"Ne prođe dan da ne pomislim koliko je ovo mjesto predivno", rekao je Anderson.

Najzeleniji u Europi: Grad koji će vas oduševiti parkovima, hranom i glazbom Vilnius - 1 Vilnius - 2 Vilnius - 3 +2 Vilnius - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju