Jedno je sigurno – Italija nikad ne može dosaditi. Koliko god pisali o njihovim gradovima i prirodnim ljepotama, uvijek se pojave neka nova. Ispada da čudesna mjesta niču ovdje kao gljive poslije kiše, no zapravo postoje jako dugo, ali tko bi ih sve uspio posjetiti... Nadamo se kako ćete neka od ovih ipak uspjeti obići!

Civita di Bagnoregio

Ovaj gradić na sjeveru pokrajine Lacij, izgleda kao da je izašao iz bajke. Nalazi se u dolini rijeke Tiber, a osnovali su ga Etruščani prije više od dvije tisuće godina. Ipak, zbog erozije tla, vremenom ga je napustio veliki broj stanovnika, pa već dulje vremena nosi „tužni“ nadimak – „grad koji umire“. Tako da, preko godine ovdje živi tek petnaestak ljudi, ali smještaj na vrhu brda i bajkovit izgled garantiraju dolaske turista.

Reschensee

Ovo umjetno jezero smješteno u Alpama, najslavnije je po crkvi iz 14. stoljeća koja viri iz vode. Naime, kad je 1950. napravljeno jezero, napravlljena je i brana radi proizvodnje električne energije. Samim time, neki gradovi, uključujući Rechsen, poplavljeni su, a do crkve se pješice može stići zimi, kad se jezero zaledi.

Alberobello

Grad u Apuliji fascinantan je ponajprije zbog kuća znanih kao „trulli“ koje su građene kao stanovi i skladišta u 19. stoljeću. Njihov izgled i krovovi prilično su neobični, pa bi netko mogao pomisliti da ovdje obitavaju i hobiti. Većina kuća, ima tek jednu sobu.

Grotta della Poesia

Ostanimo još malo u Apuliji i „skoknimo“ do „pećine poezije“. Ona se nalazi u Jadranskom moru, a prema legendi, ovdje se najradije kupala princeza iz jedne stare priče, pa su pjesnici, gledajući je, pisali pjesme o njoj. Danas pak, ovdje se najradije skače u more s obližnjih stijena i uživa u kristalno čistom moru.

Scala dei Turchi

Ili u prijevodu „turske stepenice“. Radi se o stepenastoj litici smještenoj na jugu Sicilije, a zapravo je riječ o bijelim sedimentnim stijenama, koje, nas barem, podsjećaju na turske Pamukkale. Ipak, ime nije dobio po njima, već po turskim gusarima koji su nebrojeno puta kroz stoljeća napali Siciliju.

Castello di Sammezzano

Veličanstvenu palaču u blizini Firence, u 17. je stoljeću sagradio španjolski plemić Ximenes od Aragona. Ukupno broji nevjerojatnih 365 soba, napravljena je u maorskom stilu, a ukrašena arapskim detaljima. Obavezna je i posjeta Paunovoj sobi, koja je baš poput te ptice – neopisivo šarena. Tako da, kad vam dosade posjeti znamenitostima u samom gradu, obiđite svakako ovu palaču u okolici.

Tempio del Valadier

Unutar impresivnih Frasassi špilja koje su prepune stalaktita i stalagmita, smjestio se neoklasicistički hram sagrađen 1828. godine. Vremenom je pretvoren u kapelu, a zamišljen je kao mjesto na kojem se hodočasnici mogu ispovjediti i tražiti oprost grijeha.

Dok maštate o putovanju u susjednu Italiju, tamo možete otputovati barem okusima ako od 7.veljače posjetite obližnji Lidl. Osjetite okuse Italije te uživajte u njihovim slasticama poput tiramisua, panna cotte ili pak slanim delicijama poput salama i ostalih talijanskih narezaka, pizze, tjestenine te poznatih talijanskih umaka.

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju