Channel tunel, Ujedinjeno Kraljevstvo/Francuska
Ovaj tunel nalazi se ispod La Manchea i spaja Folkestone u Engleskoj i Coquelles u Francuskoj. Sastoji se od tri tunela, dva su s tračnicama za vlakove, a treći je servisni tunel. Dužina tunela je 50 kilometara od čega se 24 kilometra nalaze ispod vode. Vlaku je potrebno točno 35 minuta kako bi došao s jedne strane tunela na drugu. Gradnja tunela počela je 1973. godine, a dovršen je 11 godina nakon toga, 1984. godine.

CN toranj
Toranj se nalazi u Torontu u Kanadi, a izgrađen je za potrebe emitiranja televizijskog i radijskog signala te wireless signala koji pokriva cijelu regiju. Visina mu je 553,3 metara i trenutno je treći po visini toranj na svijetu. Gradnja je započela 1973. godine a otvoren je 1976. godine.

Empire State Building
Kada je Empire State Building otvoren 1. svibnja 1931. godine, bio je najviša građevina na svijetu. Ubrzo je postao simbol New Yorka, ali i simbol ljudskog uspjeha u postizanju nemogućeg. Sa svoja 102 kata smješten je na petoj aveniji a visina mu je 448,7 metara. Titulu najviše građevine na svijetu držao je od od 1931. do 1972. godine.

Golden Gate
Most koji spaja San Francisco s okrugom Marin na njegovom sjevernom dijelu. Nakon puštanja u promet, 1937. i službeno je proglašen najdužim visećim mostom na svijetu. Tu titulu držao je sve do 1964. godine. Ukupna dužina mosta je 2,7 kilometara, a visina iznad vode 67 metara. Kroz godinu preko mosta pređe 41 milijun vozila.

Itaipu brana
Smještena na samoj granici Brazia i Paragvaja brana Itaipu je najveća funkcionalna hidroelektrana na svijetu. Završena 1984. godine, a maksimalno godišnje proizvede 94,7 TWh struje. Duljina brane iznosi 7760 metara. Prije izgradnje na tom je području živjelo 10 000 obitelji koje su preseljene. Sama brana je izgrađena na vodopadima Guaira koji su tada prestali biti najveći na svijetu po protoku vode.

Nizozemski sustav isušivanja mora
Čak trećina površine Nizozemske nalazi se ispod morske razine. Nizozemci su stvorili nove površine iz Sjevernog mora pomoću sustava isušivanja i brana. Nova površina nazvana je Flevoland. Od 1927. do 1932. godine trajao je proces isušivanja i gradnje brana, a danas se na toj površini uzgajaju nadaleko poznati Nizozemski tulipani, ali i žive ljudi.

Panamski kanal
Ovaj 77 kilometara dug kanal skraćuje put mnogim brodovima i spaja Atlantski s Tihim oceanom, čime po nekim mjerenjima skraćuje put za 12.875 kilometara. Nekad je Panamski kanal službeno bio teritorij SAD-a, ali danas je pripojen Panami. Potrebno je otprilike 15 sati da bi se brodom prošlo kroz trostruki sustav kanala, a polovica tog vremena otpada na čekanje na red.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju