1. Quito u Ekvadoru
Quito je zasigurno grad koji zaslužuje svoje mjesto na ovom popisu. Osnovali su ga Španjolci 1534. godine na mjestu starijeg naselja Inga u kojem su živjele Inke. Stara gradska jezgra izgrađena je u kolonijalnom stilu zbog koje je Quito, zajedno s Krakovom, bio prvi grad koji je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u obje Amerike, još davne 1978. godine.

2. Guanajuato u Meksiku
Ovaj grad se nalazi u istoimenoj pokrajini, u samom središtu Meksika. Guanajuanto je jedna od prvih španjolskih kolonija naseljena 1520-ih zbog bogatih nalazišta srebra. U gradu se svake godine održava veliki "Internacionalni festival Cervantino", posvećen Cervantesu, a na kojemu sudjeluju izvođači iz cijelog svijeta. Možda i iz Našeg malog mista?

3. Havana na Kubi
Havana je tradicionalno poznata kao turistički centar svjetskog glasa, mjesto bogatog kulturno-povijesno-arhitektonskog nasljeđa, kao i po tradicionalnoj proizvodnji duhanskih proizvoda i alkoholnih pića. I danas je po tome poznata te su upravo ove nabrojene stvari razlog zašto milijuni turista putuju u Havanu. Zapalite cigaru, uzmite bocu ruma u ruku, i barem na trenutak budite Ernest Hemingway.

4. Antigua u Gvatemali
Antigua je upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine 1979. godine kao "jedinstveni španjolski kolonijalni grad sagrađen u renesansnom planu pravilne mreže ulica i idućih 300 godina ispunjen baroknim građevinama" s jasnim utjecajem španjolskog i mudéjar (maurskog) stila. Ako idete u Antiguu, svakako naručite šalicu domaće kave i isprobajte kockicu (ili njih 35) lokalno proizvedene čokolade.

5. Santiago u Čileu
Iako je grad osnovan davne 1541. godine, danas su staru gradsku jezgru u kolonijalnom stilu stradalu u čestim potresima (osobito 1647. i 1730.) zamijenili neboderi, reprezentativni trgovački, stambeni i drugi objekti. Ali vidjeti Pacifik uživo dok vam iza leđa strše ogromne Ande – neponovljivo!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju