Često povezivano sa zloglasnim Bermudskim trokutom, Sargaško more je jedino more na svijetu bez ikakve obale. Bez kopnenih granica, okruženo je četirima strujama: Golfskom strujom, Sjevernoatlantskom strujom, Kanarskom strujom i Sjevernom ekvatorskom strujom.

Smješteno je u blizini dubljih područja Atlantskog oceana, prosječna dubina mora iznosi oko 4 i pol tisuće metara, dok je najdublja točka na više od 7 tisuća metara ispod zemlje. Uz to, Sargaško more je poznato po svojoj izrazitoj i dubokoj plavoj boji s ogromnom bistrinom sve do šezdesetak metara ispod površine.

Ime mora

Zbog prisustva mora unutar oceanskog vrtloga, to je također jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje alge "Sargassum" mogu rasti. Ovu vrstu morske trave ne samo da je teško pronaći, već ona također predstavlja dom mnogim endemskim vrstama, kao i mjesto za razmnožavanje jegulja, kitova i drugih oceanskih životinja. Štoviše, morska trava je poznata po svojoj zlatnoj boji koja može prekriti dno oceana i stvoriti neku vrstu zlatne prašume unutar vode. Tako je more nazvano Sargaškim po ljepoti ove jedinstvene biljke.

Sargaško more - 2 Sargaško more - 2 (Foto: Shutterstock)

Povijest Sargaškog mora

Najraniji povijesni tragovi Sargaškog mora rašireni su kroz priče od 10. i 14. stoljeća s različitim tvrdnjama o moru bez vjetra i jedinstvenoj morskoj travi (vjerojatno Sargassum) koja se nalazi samo u tom području. Na primjer, u 14. stoljeću, pjesma koju su pomorci koristili u obližnjim vodama navodi da je određeno područje u Atlantiku bez vjetra i dom jedinstvene vrste morske trave. Dodatno, Kristofor Kolumbo ga je spomenuo u pisanom izvještaju 1492. godine na svom prvom putovanju u novi svijet. Prema dostupnim zapisima, Kolumbo je naišao na jedinstvenu morsku travu za koju se bojao da će oštetiti njegov brod i odvesti ih u neželjene i opasne plitke vode.

Nakon toga, tek 1609. dogodio se sljedeći veliki događaj u moru i potvrdio svoju prisutnost u povijesti. Naime, olupina 300 tona teškog engleskog broda 'Sea Venture' uslijed uragana započela je naseljavanje Bermuda i označila Sargaško more kao istaknuto mjesto za njihov život i opstanak.

Sargaško more - 1 Sargaško more - 1 (Foto: Shutterstock)

Čudesna boja

Jedna od najunikatnijih značajki Sargaškog mora je bistrina i boja njegove vode. U usporedbi s mnogim vodenim tijelima, Sargaško more poznato je po dubokoj plavoj boji i golemoj vidljivosti koja se proteže na više od 60 metara ispod površine. Mnoga područja unutar mora također su često ispunjena linijama sargassuma zbog istaknutosti biljke po cijelom morskom dnu. No, osim toga, nalazi se i unutar sjevernoatlantskog smeća, zbog čega se u moru nalaze velike količine plastičnog otpada koji nije biorazgradiv.

Naseljenost

Sargaško more dom je samo jednoj skupini otoka, a to su Bermuda duž zapadnih rubova mora. Bermuda je arhipelag i sastoji se od 181 otoka od kojih je samo nekolicina naseljena i ima infrastrukturu. Cijelo područje Bermuda sastoji se od 73 posto kopna, a ostatak čini more koje se prostire između različitih otoka. Kada je riječ o ljudskim naseljima unutar Sargaškog mora, pri čemu su Bermudski otoci jedini otoci u moru, cjelokupno stanovništvo nalazi se unutar Bermudskog otočja i broji otprilike 70 tisuća duša.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju