Već ste čitali kako vas odlazak na jednu plažu u Portugalu može skupo stajati, a i Amsterdam se sprema za zabranu ulaska kruzera u grad. A sad, čini se kako je dozlogrdilo i jednom hodočasničkom mjestu.

Povijesni grad Santiago de Compostela dom kultne katedrale na hodočašću Camino de Santiago, trebao bi uvesti turističku pristojbu u nastojanju da suzbije prekomjerni turizam.

Grad je 2022. godine zabilježio nevjerojatne brojke - preko 400 tisuća hodočasnika, što je puno više nego u vrijeme prije pandemije, a ovog ljeta očekuje se još više posjetitelja. Prijedlog je da se turistička pristojba uvede 2025. godine, a trebala bi iznositi između 0,50 i 2,50 eura, ovisno o vrsti smještaja.

Španjolski dužnosnici vjeruju da bi porezom mogli prikupiti između 2,5 i 3 milijuna eura godišnje za grad, koje bi se zatim koristile za održavanje povijesnog središta. Kako smo već napomenuli, ovakva pristojba nije nikakva novost, jer druge regije u Španjolskoj (ali i drugi gradovi diljem svijeta) već odavno naplaćuju pristojbu.

Barcelona od turista zarađuje između 2 i 7 eura po noćenju, dok Baleari naplaćuju posjetiteljima starijima od 16 godina između 1 i 4 eura po noćenju.

„Želim da Santiago de Compostela prestane biti samo turističko odredište i mjesto zabave za turiste“, rekao je novoizabrani gradonačelnik Goretti Sanmartin i dodaje:  

„Želim Santiago iz kojeg ne treba bježati zbog nekontroliranog turizma. Da, želimo imati bogati i uspješni turistički sektor, ali i udobni grad koji diše.”

Kako provesti savršeni vikend u španjolskom biseru: Vodič za senzacionalnu Sevillu Sevilla Las Setas +0 Sevilla - 30

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju