Jedno je sigurno – nikad nećemo otkriti sve što Italija nudi. I kad mislimo kako smo pronašli mnoge manje poznate gradove, sela i slično, iznenadimo se uvijek nečim novim...

Brčkanje u Sredozemnom moru, upijanje sunca, ispijanje savršeno ohlađenog vina i uživanje u špagetima od morskih plodova je stvar koju bi mnogi od nas poželjeli na ljetnom odmoru. Naravno, sve to možete naći u sjeverozapadnoj talijanskog regiji Liguriji, u blizini Portofina. No, dok ste za Portofino vjerojatno čuli, za San Fruttuoso teško da jeste, a tko god ga posjeti, iz njega odlazi pun dojmova.

San Frutuosso - 3 San Frutuosso - 3 (Foto: Getty Images)

Pomalo zabačen San Fruttuoso je zaklonjeno mjesto, a putovanje u njega predstavlja idealnu priliku za uživanje u opuštenoj zabavi uz more, prekrasnom krajoliku i autentičnoj talijanskoj hrani. Iako je tehnički gledano, riječ o uvali, uvelike odaje vibru mediteranskog otoka. Razlog je taj što je od ostatka Portofino rta odvojen netaknutom divljinom i većina ljudi ide čamcem - bilo trajektom, organiziranom turom ili privatnim plovilom. Doduše, postoji i pristup pješke, vijugavim šumskim stazama iz Camoglija.

Plaža za kupanje ima glatki šljunak, a isplati se doći ranije i iznajmiti ležaljku i suncobrane. Iako koncept „plaćanja plaže“ nije nešto što volimo, ovdje se isti isplati, jer ukoliko ne iznajmite navedeno, naći ćete se u situaciji da tragate za vrlo malim kutkom plaže gdje je moguće prostrijeti ručnik. Pogled puca i na famoznu opatiju San Fruttuoso, koju su podigli grčki redovnici u 10. stoljeću, koja je nevjerojatno upečatljiva.

Naravno, tu su i restorani. Svi poslužuju jednostavnu, ukusnu ligurijsku hranu poput ribe na gradelama i tjestenine od jastoga, kao i lokalne sorte vina kao što je Vermentino. Imajte na umu kako ograničene mogućnosti objedovanja znače da se stvari brzo rezerviraju. Isplati se jesti u Da Giorgiu, a sjajna opcija za ručak s pogledom je i Da Giovanni, koji nudi lijepu terasu uz more i ukusne porcije fritto mista. Također, grijeh je ne uživati i u specijalitetima koji se pripremaju u Da Lauri.

San Fruttuoso zapravo nema smještaj - osim skromnog Airbnba koji je otvoren sezonski, tako da je najbolji izbor za ugodni odmor odsjesti u nekom od obližnjih gradova koji su više prilagođeni turistima. Naravno, tu se ističe Portofino, koji osvaja svojom živopisnom arhitekturom, ali i slavnim gostima koji u njega rado navraćaju.

Iako je zima na pomolu, nikad nije dovoljno rano za planiranje odmora na talijanskoj rivijeri za ljeto 2023. Zapravo, savršeno je vrijeme da prije svih počnete razmišljati o letovima, rezervacijama soba i sličnim lijepim stvarima.

Razmaženi u Italiji: Portofino, dragulj rivijere stvoren za hedonistički odmor Portofino, Italija - 2 Portofino, Italija - 4 Portofino, Italija - 7 +6 Portofino, Italija - 8

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju