Jedno je sigurno – nikad nećemo otkriti sve što Italija nudi. I kad mislimo kako smo pronašli mnoge manje poznate gradove, sela i slično, iznenadimo se uvijek nečim novim...

Brčkanje u Sredozemnom moru, upijanje sunca, ispijanje savršeno ohlađenog vina i uživanje u špagetima od morskih plodova je stvar koju bi mnogi od nas poželjeli na ljetnom odmoru. Naravno, sve to možete naći u sjeverozapadnoj talijanskog regiji Liguriji, u blizini Portofina. No, dok ste za Portofino vjerojatno čuli, za San Fruttuoso teško da jeste, a tko god ga posjeti, iz njega odlazi pun dojmova.

San Frutuosso - 3 San Frutuosso - 3 (Foto: Getty Images)

Pomalo zabačen San Fruttuoso je zaklonjeno mjesto, a putovanje u njega predstavlja idealnu priliku za uživanje u opuštenoj zabavi uz more, prekrasnom krajoliku i autentičnoj talijanskoj hrani. Iako je tehnički gledano, riječ o uvali, uvelike odaje vibru mediteranskog otoka. Razlog je taj što je od ostatka Portofino rta odvojen netaknutom divljinom i većina ljudi ga posjećuje brodom - bilo trajektom, organiziranom turom ili privatnim plovilom. Doduše, postoji i pristup pješke, vijugavim šumskim stazama iz Camoglija.

Plaža za kupanje ima glatki šljunak, a isplati se doći ranije i unajmiti ležaljku i suncobrane. Iako koncept „plaćanja plaže“ nije nešto što volimo, ovdje se isti isplati, jer ukoliko ne iznajmite navedeno, naći ćete se u situaciji da tragate za vrlo malim kutkom plaže gdje je moguće staviti ručnik. Pogled puca i na famoznu opatiju San Fruttuoso, koju su podigli grčki redovnici u 10. stoljeću, koja je nevjerojatno upečatljiva.

Naravno, tu su i restorani. Većina ih poslužuje jednostavnu, ukusnu ligurijsku hranu poput ribe na gradelama ili tjestenine s rakovima, kao i lokalne sorte vina kao što je Vermentino.

Isplati se jesti u Da Giorgiu, a sjajna opcija za ručak s pogledom je i Da Giovanni, koji nudi lijepu terasu uz more i ukusne porcije fritto mista. Također, grijeh je ne uživati i u specijalitetima koji se pripremaju u Da Lauri.

San Fruttuoso zapravo nema smještaj - osim skromnog Airbnba koji je otvoren sezonski, tako da je najbolji izbor za ugodni odmor odsjesti u nekom od obližnjih gradova koji su više prilagođeni turistima. Naravno, tu se ističe Portofino, koji osvaja svojom živopisnom arhitekturom, ali i slavnim gostima koji u njega rado navraćaju.

Iako ste već vjerojatno "odradili" ili rezervirali smještaj za godišnji odmor, ovaj biser mogao bi biti odličan izbor za dio starog godišnjeg ili za sljedeću sezonu. Zapravo, savršeno je vrijeme da prije svih počnete razmišljati o letovima, rezervacijama soba i sličnim lijepim stvarima koje biste mogli doživjeti na plažama Ligurije, ljeta Gospodnjeg 2024.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju